Naslovna pojam Jabuka

Jabuka

6
0
jabuka.jpg

Okrugli plod voća iz roda Malus silvestris, Uspeva u kontinentalnom području. Postoji mnogo vrsta jabuka, samim tim i ukusa, ali zajedničko za sve je da ima osvežavajuću aromu. Naučnici su nedavno otkrili da samo mirisanje jabuke pomaže kod zaustavljanja napada migrene.

Osim što se jede sveža i tako dodaje salatama ili peče i kuva u poslasticama i pitama, prerađuje se u sokove, džemove, bombone, voćne jogurte… Sušena je idealna za čajeve i kompote. Poznat je turski izuzetno aromatični čaj od jabuke. 

Od jabuka se pravi izuzetno korisno, ukusno i lekovito sirće.

Bogata je vitaminima A i B1, kalijumom, kalcijumom, fosforom, natrijumom, pektinom… 100 g jabuke ima samo 60 kcal, a kilogram približno isto kao litar mleka.

Inicijalizacija u toku...