Naslovna pojam Crni koren

Crni koren

313
0
crni_koren_71933167.jpg

Povrtarska kultura crni koren, najviše je raširena u Španiji. U srednjem veku, crni koren je bio poznat kao lekovita biljka i koristio se kao protivotrov od ujeda zmija, zatim protiv kuge, epilepsije, srčanih, bubrežnih i očnih bolesti. U 16. veku, u Španiji se prvi put, spominje gajenje crnog korena kao povrća. Kanije se proširio u srednju i istočnu Evropu.

Crni koren je, kod nas, slabo poznato povrće koje, zbog svoje hranjive vrednosti, zavređuje više pažnje kada je reč o važnosti raznolike i zdrave ishrane.

Zbog svoje opore a pikantne arome, naziva se još i zimskom šparglom. Često se servira kao prilog, ali može i da se isprži na ulju. Ukusan je u zapečenim jelima iz rerne. Ima blago umirujuće dejstvo pa se preporučuje za večernji obrok da bi san bio čvrst. Od kuvanog korena se mogu pripremiti različita jela, salate, prilozi, a dobra je komponenta za različite složence. Može se konzervisati mariniranjem i zamrzavanjem. Prema hranjivoj vrednosti, sličan je krompiru, ali je po sastavu vrlo specifičan.

Crni koren je veoma hranljiv. Sadrži proteine, masti, asparaginsku kiselinu, holin, kao i minerale kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum. Crni koren je bogat i vitaminima A , B1, E i C. Pošto sadrži glikozid inulin, koji se uglavnom sastoji od fruktoze i posebno je pogodan za dijabetičare.

Inicijalizacija u toku...