Naslovna pojam Crni (crveni) luk

Crni (crveni) luk

4
0
crni_luk.jpg

Višegodišnja biljka (Lat. allium cepa) iz porodice Alliaceae. Ovo gotovo neizostavno povrće se za jelo koristi tokom cele godine – od lepe bele stabljike sa zelenim “perima” (listovima) u proleće (mladi luk), preko razvijene a nedozrele glavice (lukovice) preko leta, do zrele suve lukovice spremljene za zimu.  Luk sadrži 91% vode, 1,2% proteina, 0,1% masti. Osnovu biološke vrednosti luka čine minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli, naročito kalijuma i sumpora, i raznih oligoelemenata, crni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K, P) i karotinom (provitamin A). Od lekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus, rodanovodonična kiselina, i jedan biljni hormon sličan insulinu.

Pročitajte tekst: Crni luk – hrana začin lek

Inicijalizacija u toku...