Naslovna pojam Čokolada

Čokolada

25
0
cokolada.jpg

Poslastica čiji su osnovni sastojci kakao masa i šećer. Ime datira još od vremena Asteka i Maja, kada se čokolada pila kao napitak. Osim kakao mase i šećera čokolada sadrži kakao puter, emulgator (lecitin) i mleko u prahu.

Čokolada se na tržištu prodaje u tablama. listićima i u prahu. Postoje razne vrste čokolada: bela, crna, mlečna i sa raznim dodacima (voćem, kremovima, koštunjavim plodovima). Grejanjem čokolada se topi pa služi u pripremi napitaka, kremova, preliva…

Vrlo je kalorična (100 g ima 535 kcal), ali i veoma korisna jer sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja sudeluje u proizvodnji serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnog hormona sreće). Osim toga sadrži i feniletilamin, supstancu koja se nalazi u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a pretvara se u dopamin u centrima za zadovoljstvo.

Pročitajte tekst Čokolada – slatki izvor sreće

Inicijalizacija u toku...