Naslovna pojam Brusnica

Brusnica

26
0
brusnica.jpg

Sitno bobičasto šumsko voće (lat. Vaccinium vitis-idaea) niske grmaste biljke iz porodice Ericaceae. Veoma je otporna na hladnoću i mraz (do -40 °C) pa je  rasprostranjena u većem delu severne hemisfere, od krajeva sa umereno-kontinentalnom klimom, sve do arktičkog kruga.

Sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A (beta karoten), vitamina B grupe (B1, B2, B3) i mnoge minerale. Osim toga, sadrži benzolnu kiselinu, koja služi kao prirodni konzervans kao i oko 30 jedinjena fenola i polifenola. Semenke brusnice sadrže omega-3 masnie kiseline.

Veoma je kisela pa se u principu ne jede sirova, već se koristi kao sirovina za proizvodnju sokova, džemova i sosova. Osim što olakšava svarljivost jela, brusnica čuva probavni sistem od bakterija i gljivica. Sos od brusnice obično se poslužuje uz meso od divljači.

Kao namirnica preporučuje se u prehrani dijabetičara, a čaj pomaže kod mokraćnih infekcija.

Inicijalizacija u toku...