Naslovna pojam Biber

Biber

13
0

Začinska biljka iz porodice Piperaceae, koja ima preko 2000 vrsta i čiji su plodovi, zbog alkaloida pipetina, ljutog ukusa. To je začin koji (uz so) spada u one koji se koriste svakodnevno.

Zeleni biber dobija se branjem zrna bibera pre zrenja. Svež se potapa u slanu vodu, suši se na visokim temperaturama ili zamrzne da bi sačuvao zelenu boju.

Crni biber se uobičajeno bere nezreo ili neposredno pred zrenje, suši se na suncu i time postaje crn i tvrd.

Beli biber dobija se od zrelog zrna bibera. Zreli biber natapa se nekoliko dana u tekućoj vodi. Zatim se ljušti ljuska i ostaje samo semenka, koja je beličaste boje. Odatle i naziv beli biber. Beli biber je nešto blažeg ukusa od crnog i zelenog bibera.

Crveni biber je potpuno zreo, neoguljen plod. Da bi očuvao boju, prerađuje se kao i zeleni biber.

Zbog sadržaja alkaloida piperina, piperidina i klavicina odlikuje se specifičnim mirisom i ljutim ukusom. Koristi se u zrnu za supe, bareno meso, kiseli kupus, sarmu, pasulj… U obliku praha dodaje se u salate, supe, sosove, mesne prerađevine…

Inicijalizacija u toku...