Naslovna pojam Bela rotkva

Bela rotkva

1241
0
bela_rotkva_125139404.jpg

Bela rotkva kao i crna potiče iz Azije. Kod nas nije toliko zastupljena, a u istočnjačkoj kuhinji predstavlja jednu od neizbežnih namirnica. Japanci je nazivaju “čistačem tela” jer čisti organizam od holesterola i triglicerida.

Bela rotkva olakšava varenje masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj. Ona stimuliše rad žuči, takođe. Uz pomoć sastojka rafanola, odnosno eteričnog sumpornog ulja, deluje i na izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

U toku kuvanja sa drugim vrstama povrća, ova rotkva odlično upija njihove arome, jer sama nema izražen ukus. Tako može da se napravi ukusan mus od bele rotkve i jabuka. Od bele rotkve takođe može da se napravi i pire, zatim razne vrste variva, prilog ili ćuftice od povrća.

Povoljan odnos minerala, a posebno kalijuma i natrijuma, stvara diuretičko delovanje, omogućavajući odstranjivanje suvišne vode i holesterola iz organizma. Od vitamina je najvažniji vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe. Razgradnjom tvrdih masnih naslaga nataloženih duboko u telu i sakupljanjem toksina, bela rotkva na ovaj način zaokružuje procese čišćenja organizma.

Inicijalizacija u toku...