Naslovna Pite i slana testa Trikovi iskusnih domćica: Kako da ispečete najsavršeniju pitu (RECEPT)

Trikovi iskusnih domćica: Kako da ispečete najsavršeniju pitu (RECEPT)

6708
0
Foto: Shutterstock

Sećate li se bakine ukusne i sočne pite? Pita se nalazi na skoro svakoj trpezi, u svako doba godine, odgovarajuća je za doručak, ručak i večeru.

Svi znamo da se tradicionalna pita priprema sa belim sirom. Istina je da ne postoji ništa lepše od domaće zamešene pite.

Ovo ukusno jelo od testa može da bude slano i slatko, prirpema se sa raznim nadevima. Najčešće korišćeni nadevi su: sir, spanać, praziluk, bundeva, jabuke i ratluk.

Ako i vi želite da naučite da napravite pitu, stavite kecelju i zasucite rukave.

Sastojci:

Za testo:

1 kg brašna
3 jajeta
250 ml limunade
1 supena kašika soli
10 g kvasca

Za nadev:

500 g sira

Za premazivanje:

250 g svežeg maslaca

Za preliv:

200 ml svežeg mleka
3 jajeta
30 g šećera

Priprema:
U tradicionalnoj pripremi se koriste razna sredstva za nadolaženje. U ovom receptu ćemo pripremiti testo sa kvascem za hleb. Prvo pomešamo kvasac sa malo vode. Dodajemo masnoću, so, jaja, brašno, limunadu. Izuzetno je važno da prosejemo brašno, da se obogati vazduhom, što pomaže razvoju kvasnih gljivica. Nakon toga zamesimo testo od gore navedenih sastojaka. Podelimo na 5 delova i ostavljamo da nadođe na temperaturi 32-35 stepeni. Pokrijte vlažnom krpom da se ne uhvati korica. Razvučemo 5 kora, prečnika oko 25 cm, namažemo masnoćom i posipamo mrvljenim sirom. Razvlačenje kora nije lak posao – potrebna je majstortska ruka i strpljenje, zato što treba da budu baš tanke. Kore uvijamo u rolat, uvijamo kao čvor i razvučemo (da bude duplo duže), nakon toga poređamo u pleh, prethodno namazan masnoćom. Lepo je da se ne dodiruju, da bi mogle bolje da nadođu.

Pročitajte i:  Ručak za koji vam treba POLA SATA: Piletina sa povrćem

Nemojte zaboraviti da se proizvodi od testa sa kvascem peku na temepraturi od 180-200°C. Pečemo u umereno ugrejanoj rerni. Nakon oko 15 minuta, pitu prelivamo prelivom za pitu.

Vraćamo pitu u rernu i pečemo na istoj temperaturi još oko 20-25 minuta.

Na kraju isečemo i serviramo dok je još topla.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.