Naslovna Pite i slana testa ZA TESTO SU VAM POTREBNA SAMO 3 SASTOJKA – BRAŠNO, VODA I...

ZA TESTO SU VAM POTREBNA SAMO 3 SASTOJKA – BRAŠNO, VODA I SO: Pazarska ravna pita sa mesom od domaćih kora (VIDEO)

278
0
Foto: Prinstcreen/YT/Binin sahan

Izvrsna pita koju sigurno niste pravili do sad. Priprema je malo komplikovanija, ali je ukus i miris koji se širi po kući neverovatan.

Sastojci:

  • 750 g mekog pšeničnog brašna
  • 400-420 ml mlake vode
  • 1 kašika soli
  • 200 g putera ili pravog masla

Za nadev:

  • 300 g mlevenog junećeg mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike vode
  • so, biber

Za preliv:

  • ½ kašike putera
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli

Priprema:
U prosejano brašno dodajte so i postepeno sipajte vodu. Mešajte rukama dok se brašno i voda ne sjedine, pa zamesite glatko testo. Zatim testo nauljite, pokrijte i ostavite da odstoji 40 minuta.

Tepsiju prečnika 40 cm premažite sa 2 kašike otopljenog putera i ostavite da se stegne na hladnom mestu. Testo podelite na pobrašnjenoj površini na 2 jednaka dela, pa od svakog dela napravite 14 loptica. Pokrijte čistom krpom i ostavite nekih 10-15 minuta.

Za to vreme prirpemite nadev tako što ćete pomešati mleveno meso, iseckani crni luk, ulje, vodu, so i biber, pa sjedinite rukama.

Uz pomoć brašna i oklagije razvucite svaku lopticu u obliku kruga prečnika oko 12 cm. Pokrijte i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Prvu jufku zatim malo razvucite rukama, pa stavite u tepsiju i tu je dodatno razvucite do ivica. Ostalih 13 jufki isto razvucite prvo rukama, pa u tepsiji, samo ove namastite istopljenim puterom. Vodite računa da vam ivice testa budu tanke. Zatim rasporedite nadev. Ostavite prazno oko 1 cm od ivice.

Pročitajte i:  OMILJENI VOĆNI SLATKIŠ: Američka pita s višnjama

Preostalih 14 jufki isto razvucite, namastite i ređajte preko nadeva jednu po jednu. Sa puterom koji vam je ostao prelijte pitu.

Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C nekih 25 minuta, a negde na pola pečenja, kada pita dobije boju, prekrijte je pek papirom da ne izgori i nastavite pečenje. Nakon pečenja isključite rernu i ostavite pitu u njoj još nekih 5 minuta.

Rastopite puter i vodu dodajte so, pa time prelijte pitu. Prekrijte je pak papirom, folijom i krpom i ostavite 10-15 minuta.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: bininsahan

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.