Naslovna Pite i slana testa ČUVENE PAZARSKE MANTIJE: Izvorni recept za tradicionalni specijalitet neverovatnog ukusa (VIDEO)

ČUVENE PAZARSKE MANTIJE: Izvorni recept za tradicionalni specijalitet neverovatnog ukusa (VIDEO)

8558
0
Foto: Printscreen/YT/Binin Sahan

Obradujte ukućane ukusnom večerom.

Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.

Sastojci za tepsiju prečnika 40cm:

Za testo:

  • 700 g brašna tip 405
  • 1 supena kašika soli
  • 2 supene kašike ulja
  • 420 ml vode

Za fil:

  • 700 g mlevene junetine
  • 70 ml hladne vode
  • 50 ml ulja
  • 400 g seckanog crnog luka
  • 1/2 supene kašike soli
  • biber po ukusu

Masnoća za jufke:

  • 150 g putera
  • 70 ml ulja

Priprema:
U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.
Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.
Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4×4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Pročitajte i:  Veganske palačinke istog ukusa kao i obične

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bininsahan

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.