Naslovna Pite i slana testa Osvežavajući obrok: Pita sa tikvicama i sirom

Osvežavajući obrok: Pita sa tikvicama i sirom

753
0
Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu tikvica za ove predivne recepte. Evo još jedne ideje za laganu večeru.

Sastojci za testo:

1 ¼ šolje brašna, pomešano kukuruzno i obično
malo soli
oko 100g hladnog maslaca
1/4 šolje pavlake
1/4 šolje vode
1-2 grančice sveže mirođije

Sastojci za fil: 

1 velika ili 2 male tikvice, isečene u krug debljine 5-6mm
svež vlašac
1 kašika maslinovog ulja
1-2 čena belog luka, sitno seckanog
rikota sir
1/2 šolje narendanog kačkavalja
listovi bosiljka

Priprema: 

Pomešajte brašno i so u velikoj posudi, dodajte maslac i izdrobite ga prstima tako da maslac bude veličine graška. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i vodu, a zatim je prespite u prvu posudu. Sa vrhovima prstiju ili varjačom sjedinite tu smesu u veću kuglu, zatim pokrijte posudu i ostavite u frižideru 1 sat.

Pomešajte beli luk i maslinovo ulje u jednoj, a u drugoj posudi pomešajte rikotu, kačkavalj i dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja iz prve posude i naravno malo soli.

Pročitajte i:  Kako se pravi osnovni preliv za salatu

Testo još jednom premesite, pa ga stavite u plitak okrugli pleh za pečenje, gde ste prethodno stavili pek papir. Onda mešavinu rikote razmažite po testu, ali ostavite prostor do ivice nekih 4-5 cm. Preko toga pospite vlašac, a zatim i tikvice u koncentričnim krugovima počevši od spolja ka unutra. Četkicom pređite po tikvicama sa ostatkom smese maslinovog ulja i belog luka. Krajem testa zatvorite ivice. Pecite u rerni na 200° jedno 30-40 minuta dok testo ne dobije zlatkastu boju. Izvadite iz rerne, stavite bosiljak na vrh i uživajte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: sitnoseckano.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.