Naslovna Napici ZIMSKI KOMPOT: Topli napitak od jabuka i suvih šljiva

ZIMSKI KOMPOT: Topli napitak od jabuka i suvih šljiva

1127
0
Foto: Shutterstock

U hladnim zimskim mesecima ovaj napitak je pravi ddar za telo.

Priprema:

-3-4 veće jabuke

-oko 1,5 l vode

-3-4 pune kašike šećera

-1 vanilin šećer

-1 štapić cimeta

-pola limuna

Priprema:

Jabuke oprati, pa oljuštiti i ošistiti od semenki. Zatim iseći na krupnije kocke, ili kriške i staviti u jedan sud u kome će se kuvati kompot. Suve šljive oprati u toploj vodi, pa dodati na jabuke. Sve preliti vodom, pa dodati šećer, vanilin šećer i štapić cimeta i sve dobro promešati. Količina šećera koja će se dodati za kompot zavisi od toga koliko su kisele jabuke. Zbog toga dodati pola količine šećera na početku, a pred kraj kuvanja probati kompot i po ukusu pošećeriti.

Staviti da se kuva i kada kompot provri, smanjiti vatru i kuvati na umerenoj temperaturi, tiho da vri oko 10 minuta, odnosno dok voće ne omekša. Ne treba sačekati da jabuka previše omekša, već čim počne malo da omekšava kompot je gotov. Zavisi od vrste jabuka, pa posle 5 minuta kuvanja proveriti mekoću. Za vreme kuvanja ne treba mešati. Kada se kompot skuvao skinuti sa vatre i izvaditi cimet štapić. Ostaviti da se malo prohladi, pa onda dodati isečene kolutiće od pola limuna.

Pročitajte i:  SUPER NAMIRNICA: Evo zašto treba svakog dana da pijete ČAJ OD ŠIPKA?

Sipati u manje činije i poslužiti topao, ili hladan, po ukusu. Sok od kompota može se poslužiti u čaši kao hladan, ili topli napitak. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kuvanjeodsrca.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.