Naslovna Napici NAPRAVITE DOMAĆE PIVO: Evo kako da pripremite omiljeni napitak korak po korak!

NAPRAVITE DOMAĆE PIVO: Evo kako da pripremite omiljeni napitak korak po korak!

651
0
pivo.jpg

Za pripremu vam je potrebno:

-posuđe u kojem ćete pripremati pivo, šerpa

-ćetka za pranje flaša

-varjača za mešanje

-pšenični ili ječmeni slad

-termometar

-voda

-gaza za ceđenje

-fermentator

-hmelj

-kvasac

-šećer ili dekstroza

-čiste flaše

Pročitajte i: Domaći sok od kupine bez šećera i konzervansa (RECEPT)

Prvi korak je da dobro operete i dezinfikujete posuđe, jer će se u suprotnom pivo brzo pokvariti. To ćete uraditi najlakše tako što ćete sve potopiti u vodu u kojoj je rastvoreno sredstvo za dezinfekciju. Držite oko 5 minuta u toj vodi sudove i onda isperite i krenite dalje.

Drugi korak je kuvanje sladovine u običnom metalnom loncu koji treba biti oko 15 litara. Kad voda prokuva ohladite je na temperaturu od 66 stepeni. Od prilike na 500 g sladovine ide oko 1,5 l vode. Tako sami odredite koliko vode da sipate. Kad prokuva ostaviti da se ohladi na temperaturu od 66 stepeni. 

Treći korak je ukomljavanje, proces gde se kuva slad oko 1 sat na 66 stepeni. Kad voda pređe ovu temperaturu sklonite lonac sa ringle, onda opet vratite kad se snizi temperatura i tako oko 1 sat. 

Postoji više vrsta slada, ječmeni, pšenični, pa u zavisnosti od vašeg ukusa možete izabrati mešavinu koju najviše volite. 

Zatim sledi ceđenje za koje bi vam bilo njajbolje da imate fermentator, mada može da posluži i lonac, ali bitno je da bude od inoksa. Cedite na gustu gazu. Ono što je ostalo u gazi isprati sa 4 litra vruće vode. Proceđeni sadrćaj dodati u drugi sud, a trop odstraniti. 

Pročitajte i: Sirup od malina

Četvrti korak – Oprati lonac u kojem se prvobitno kuvalo i sve vratiti ponovo u njega. Ponovo se kuva sladovina, ali  mora da se vodi računa da ne pokipi. Staviti da proključa, a kad prokuljuča dodati 11 g hmelja. Promšati povremeno. Hmelj je potrebno dodati još tri puta po 7,5 g hmelja na oko 50 minuta kuvanja, pa posle 55 minuta i na kraju posle 60 minuta. Bitno je da se promeša sadržaj svaki put kad se doda hmelj. Nakon što treći put dodat hmelj sadržaj kad proključa procediti ponovo na cediljku ili gazu da bi se odstranile mrvice koje su ostale od kuvanja hmelja. Kuvanje traje ukupno 1 sat. Važno je da imate termometar pre početaka pravljenja piva, jer mora da se održava tempreratura. To je ključna stvar u pravljenju domaćeg piva. 

Pročitajte i:  Pogača za sve prilike: Žu žu pogača (VIDEO)

Peti korak je dodavanje kvasca i hlađenje. Potrebno je uzeti jednu čistu dezinfikovanu čašu u koju ćete sipati sladovinu pa ostaviti da se hladi do 25 stepeni. Tu se dodaje kvasac i ostavi da stoji 30 minuta. Ostatak sladovine se ohaldi na 20 stepeni, prespite u veću posudu da bi se brzo ohladilo.

I na posletku, šesti korak, kad je sladovina hladna, treba da se kroz gazu procedi i odstrani talog sa dna i sipa u fermentator. Bitno je da se što sporije sipa da bi se sladovina aerisala. Zatim se u fermentator dodaje smesa sa kvascem i izmeša. U vrenjaču na poklopcu fermentatora dodati čistu prokuvanu vodu do crte koje je označena. Bitno je proveriti nivo vode u vrenjači i to da li je fermentator dobro zatvoren. Uključiti na temperaturu od 18 do 22 stepena i ostaviti da stoji tako 7 dana. Nakon toga, trebalo bi da u vrenjači više nema mehurića, a onda sledi i poslednji korak, a to je flaširanje. Pre flaširanja, dodajte šećer, u 1,2 decilitra prokuvane vode dodati 90 grama šećera ili dekstroze, pa dobro promešati. Onda se to doda u pivo. Bitno je voditi računa da se ne uzburka talog sa dna fermentatora. 

Kad ste flaširali pivo, dobro ih zatvorili, flaše držati na temperaturu od 18 do 22 stepena još minimun 10 dana, a nakon toga u frižideru još 10 dana. Nakon toga može se konzumirati pivo. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.