Naslovna Napici Napitak koji pozitivno utiče na vaše zdravlje: Sve prednosti SURUTKE

Napitak koji pozitivno utiče na vaše zdravlje: Sve prednosti SURUTKE

1062
0
Foto: Shutterstock

Surutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od doba odojčadi do starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku može se koristiti kao dodatak za mleko u prehrani beba.

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osetili maksimalan učinak ovog dragocenog napitka koju su naše prabake koristile kao lek, konzumirajte od pola litre do litar surutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju.

Surutku je dobro piti svaki dan jer je:

1. Najbolji prirodni lek za jetru
Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje surutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, a pomažu i obolelima od ciroze da žive duže i kvalitetnije. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete uraditi jeste da posegnete za čašom surutke.

2. Pomaže kod mršavljenja
Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim sastojcima, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna je svakome ko želi da održava vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osećaj gladi.

Pročitajte i:  Domaći eliksir za zdrave kosti

3. Rešava problem zatvora 
Surutka će brzinski podstaći probavu i tako rešiti neugodan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate sa konzumacijom (maksimalno litar surutke dnevno) jer može da izazove proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

4. Smanjuje stres i osećaj umora
Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. Reguliše povišene masnoće u krvi
Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje ne uspevaju kontrolisati lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe.

6. Pomaže u izgradnji mišićne mase
Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno vežbanja.

7. Snižava krvni pritisak
Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju krvotoka jer smanjuje visinu glukoze u krvi i krvni pritisak, te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.