Naslovna Meso RUČAK ZA PRAVE GURMANE: Marinirana svinjska pečenica iz rerne

RUČAK ZA PRAVE GURMANE: Marinirana svinjska pečenica iz rerne

1541
0
svinjetina.jpg

Sastojci:

1/2 svinjske pečenice, 3 kg (sa kostima)

krupna morska so

1 kašika iseckanog svežeg ruzmarina

1/2 kašike semena komorča

5 čenova belog luka

8 kašika balsamskog sirćeta

4 lovorova lista

2 kašike maslinovog ulja

na komade isečene svinjske kosti

5 spoljnih pera celera, krupno iseckanih

1 velika šargarepa, krupno iseckana

1 veliki crni luk, krupno iseckan

Pročitajte i: GURMANLUK ZA PETICU: Preukusne i sočne PIJANE ŠNICLE!!!

Priprema

Stavite svinjsku pečenicu na dasku za sečenje, pa u proreze na koži utrljajte deo soli i ruzmarina što je dublje moguće. Istucajte seme komorče, dodajte beli luk i ostatak naseckanog ruzmarina. Smesu utrljajte u meso (ne u kožicu, jer tako može da izgori!). Pečenicu stavite u veliki pleh za pečenje sa sirćetom, lovorom i maslinovim uljem. Ostavite je oko pola sata da se marinira.

U međuvremenu maksimalno zagrejte rernu i zapecite kosti. U kožu svinjske pečenice utrljajte dosta morske soli – ona će je podići i isušiti. Svinjetinu stavite direktno na rešetke, pri vrhu rerne. Na kraju, u ostatak marinade dodajte zapečene kosti, povrće i pola litra vode, pa je stavite u rernu, tačno ispod mesa. Dok se meso bude peklo, svi ukusni sokovi curiće u donji pleh i dobićete moču, a pečeno meso imaće na dnu fine mrke tragove pečenja.

Pročitajte i:  Nije jela meso mesec dana: Evo šta joj se desilo u organizmu!

Pročitajte i: Obrok kao iz restorana: Kroketi od piletine i praške šunke

Potrebno je oko sat vremena da se svinjetina ispeče. Nakon 20 minuta, temperaturu smanjite na 220 stepeni. Kada meso bude gotovo, izvadite ga iz rerne i stavite na foliju kako bi sačuvalo sokove. Ostavite ga da odstoji barem 10 minuta. Spremite povrće koje ćete servirati sa mesom i napravite sos od moče iz pleha.

Sos ćete napraviti tako što ćete kosti, sok od pečenja i povrće staviti u veliki tiganj. Dodajte malo vode u pleh u kojem su bile kosti i povrće, a u kojem će sada biti nešto nalik na vrlo pikantnu i ukusnu slanu marmeladu. Ponovo prokuvajte vodu, sa dna sastružite svu slast, pa je stavite u tiganj. Neka provri, uz povremeno mešanje. Sa površine uklonite višak masnoće ili penu, pa sadržaj procedite kroz đevđir. Smanjite vatru i probajte da biste videli treba li da dodate još začina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kuvajsam.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.