Naslovna Glavno jelo PRSTE DA POLIŽEŠ: 5 recepata za najsočnije meso u sosu

PRSTE DA POLIŽEŠ: 5 recepata za najsočnije meso u sosu

8656
0
Foto: Profimedia

Ko bi odoleo sočnom mesnom zalogaju? Naučite da spremate razna jela od mesa u kombinaciji s najukusnijim prelivima.

1JUNETINA U CRNOM VINU

Foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 600 g junećih šnicli
  • ulje
  • glavica crnog luka
  • 300 ml crnog vina
  • 200 ml vode
  • kašika paradajz pirea
  • pola kašičice belog bibera
  • kašika gustina ili brašna
  • 50 g maslaca

Priprema:

Meso posolite i pobiberite, pa ga dinstajte na zagrejanom ulju uz dolivanje mlake vode. Kad meso omekša, izvadite ga i ostavite na toplom mestu. U istu masnoću dodajte polovinu maslaca i na njemu propržite seckani crni luk. Omekšalom crnom luku sipajte vino, vodu, paradajz pire i biber, pa kuvajte pet minuta. Dodajte gustin ili brašno pomešano sa malo vode. Posolite po ukusu i spustite preostali maslac. U sos spustite i meso, krčkajte još koji minut i poslužite.

2RAMSTEK U SOSU OD PEČURAKA

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 800 g ramsteka
  • 250 g šampinjona
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • 2 čena belog luka
  • 100 ml ulja
  • so
  • biber

Priprema:

Isečen ramstek posolite, pobiberite i ostavite ga da odstoji pola sata. Beli luk sitno iseckajte i kratko propržite na zagrejanom ulju, dodajte pripremljeno meso i propržite dok ne porumeni s obe strane. Gotovo meso odložite na toplo mesto, a u isto ulje spustite šampinjone isečene na listiće i dinstajte da ispari tečnost koju su puste. Sipajte pavlaku i pustite da proključa, posolite, pobiberite i poslužite sa prženim ramstekom.

3BATACI U MEDU I SOJA SOSU

Potrebno je:

  • 6 pilećih bataka
  • 80 g meda
  • 100 ml kečapa
  • 5 kašika soja-sosa
  • 3 kašike belog vina
  • 2 kašike putera
  • beli biber

Priprema: 

Pomešajte soja-sos, kečap, med, vino i malo bibera, pa sipajte u veći tiganj. Spustite batake, te ih uz češće mešanje dinstajte na umerenoj vatri oko 20 minuta. Da sos ne bi zagoreo, nalijte po potrebi još malo soja-sosa. Batake složite na tanjir za služenje i prelijte ih sosom u kome su se pržili.

Pročitajte i:  Paprike punjene tunjevinom

4STEK U BIBER SOSU

Foto: Profimedia

Potrebno je: 

  • 4 juneće šnicle od po 200 g
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • 2 kašike maslaca
  • 3 kašike zelenog bibera
  • 50 ml pavlake za kuvanje
  • kašika i po senfa
  • kašičica-dve vorčester sosa

Priprema:

Šnicle pržite na dve kašike zagrejanog ulja, sa svake strane po dva minuta. Izvadite ih, posolite i pobiberite. U istu masnoću spustite maslac, pa dodajte biber i pavlaku. Mešajte sve dok se ne rastopi i pustite da kratko provri, bez poklapanja. Zatim umešajte senf i vorčester sos, te kuvajte još dva-tri minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Šnicle servirajte prelivene sosom od pavlake.

5ĆURETINA U SOSU OD KAPRA

Foto: Profimedia

Potrebno je:

  • 600 g ćurećeg belog mesa
  • 3 kašike belog vina
  • maslac
  • biber
  • so
  • kašika karija
  • 2 kašičice gustina

Priprema:

Na zagrejanom maslacu propržite isečene šnicle belog mesa. Kad porumene, sipajte belo vino i malo vode. Omekšalo meso izvadite da stoji na toplom mestu. U sok od pečenja dodajte so, biber, kari i gustin razmućen s malo vode. Sos pustite da proključa i njime prelijte šnicle. Meso možete da poslužite uz obareni pirinač ili krompir pire.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zena.blic.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.