Naslovna Meso Musaka

Musaka

82
0
klasicna_musaka_n.jpg
Sastojci:

2 crvene paprike
4 kašike putera
3 kašike brašna
400 ml mleka
200 ml pavlake
so, biber
kašika soka od limuna
kašičica rendane limunove kore
glavica crnog luka
700 g kuvanog krompira
4 kašike ulja
700 g junećeg mlevenog mesa
2 kašike seckanog peršuna
1/2 kašičice cimeta
500 g plavog patlidžana
2 jajeta
100 g rendanog ementalera

1. Oprati papriku, očistiti je i iseći na kocke. Prodinstati papriku sa kašikom putera. Doliti 70 ml vode. Poklopiti i kuvati pet minuta a zatim izgnječiti.

2. Zagrejati tri kašike putera i dodati mu brašno. Neprestano mešajući dodati mleko i pavlaku pa prokuvati pet minuta. Ovaj bešamel sos začiniti solju, biberom, sokom i korom od limuna.

3. Oljuštiti i iseći luk, oljuštiti krompir i iseći na komade debljine pola santimetra. Zagrejati kašiku ulja i na njemu propržiti mleveno meso i iseckani luk. Dodati pire od paprike i peršun. Začiniti solju, biberom i cimetom. Rernu zagrejati na oko 180 stepeni.

4. Oprati patlidžan, očistiti, iseći na santimetar debele režnjeve i propržiti ih sa tri kašike ulja. Začiniti solju i biberom.

5. Podmazati pleh i obložiti ga polovinom krompira, posoliti i pobiberiti. Preliti sa malo bešamel sosa. Odozgo poređati listove plavog patlidžana u obliku crepova na krovu, preliti sa malo bešamel sosa. Dodati i preostali krompir i opet preliti sa malo sosa. Sve odozgo ravnomerno prekriti pripremljenim mlevenim mesom.

6. Ostatak bešamel sosa pomešati sa jajima i preliti musaku. Prelivenu musaku posuti rendanim ementalerom. Peći u rerni otprilike 40 minuta. Izvaditi, iseći na kocke, i servirati.

Inicijalizacija u toku...