Naslovna Laki zalogaji Uskršnja jaja

Uskršnja jaja

102
0
u_lukovini.jpg
Sastojci:

jaja
lukovina
najlon čarapa
razne travke (detelina, list od ruže, bagrem, breza, peršun...)
so
ulje

1. Pola pripremljene lukovine (ljuske od luka) staviti na dno šerpe. Najlon čarapu iseckati na dužinu od 8 cm. Jednu stranu svakog dela vezati u čvor.

2. Svako jaje prvo pokvasiti, na njega “zalepiti” listić, pa pažljivo staviti u čarapu. Dobro zategnuti, da se ne pomeri listić i zavezati čvor. Pažljivo položiti na lukovinu.

3. Ukoliko ste vični u slikanju i pisanju, jaja možete iscrtavati perom koje zagrejete kratko na plamenu sveće, umočite tako vruće u vosak i crtate po jajetu. Pero treba često zagrevati i umakati u vosak. Tako iscrtana jaja položite na lukovinu.

4. Kada ste stavili sva jaja, pospite ih preostalom lukovinom i hladnom vodom. Dodajte dve kašičice soli (da ne bi popucala) i neka odstoje neko vreme. Tek onda stavite da se kuvaju na laganoj vatri oko 10 min.

5. Kuvana jaja ostavite da se ohlade u lukovini, a onda ih polako odvijte i ređajte na papir. Vosak sastružite sa jaja koja ste iscrtavali voskom.

6. Svako jaje premažite uljem, da bi se lepo sijala.

U galeriji pogledajte jaja ukrašena na razne načine – bojom, šljokicama, perlicama, školjkama, koncem, heklanim radom… Neka vas inspirišu…

Inicijalizacija u toku...