Vatromet boja
Dok kod nas tek izviruje koja visibaba iz snega, Azurna Obala je već ispunjena mirisom rascvetalih mimoza. Ovaj cvet se slavi na festivalu „Fête du Mimosa“ u Mandelieu-La Napoule (krajem februara), u ovo doba godine u mestu Menton počinje festival limuna (početkom marta), a u Nici čuveni karneval.
Bon appétit!
Kuhinja Azurne obale je raznovrsna i sa puno začina, mada jednostavna u pripremi.
Obavezno treba probati riblju supu Bouillabaisse sa prepečenim hlebom i aioli sosom (majonez s belim lukom).
Ili vam se možda više dopadne ratatui? Ovo krupno sečeno povrće dobija svoj pravi ukus uz arome provansalskih začina i kuvanjem na ekstra devičanskom maslinovom ulju.
Tu je i Nikozijska salata (Salade niçoise) sa sardelama, krompirima i boranijom (na slici).
Jednako ukusni su i ravioli “a la Nica“, koji ukazuju na prisustvo Italijana u prošlosti. A uz sve to, prijaće čaša otmenog vina „Syrah“.
Pogledajte recept: Riblja supa sa šafranom