Naslovna Internacionalna kuhinja Gastronomsko putovanje: Azurna obala

Gastronomsko putovanje: Azurna obala

114
0
azurna_obala.jpg

Vatromet boja
Dok kod nas tek izviruje koja visibaba iz snega, Azurna Obala je već ispunjena mirisom rascvetalih mimoza. Ovaj cvet se slavi na festivalu „Fête du Mimosa“ u Mandelieu-La Napoule (krajem februara), u ovo doba godine u mestu Menton počinje festival limuna (početkom marta), a u Nici čuveni karneval.

Bon appétit!
Kuhinja Azurne obale je raznovrsna i sa puno začina, mada jednostavna u pripremi.

Obavezno treba probati riblju supu Bouillabaisse sa prepečenim hlebom i aioli sosom (majonez s belim lukom).

Pročitajte i:  NEDELJA FRANCUSKE KUHINJE: Uživajte u tradicionalnoj francuskoj večeri (RECEPTI)

Ili vam se možda više dopadne ratatui? Ovo krupno sečeno povrće dobija svoj pravi ukus uz arome provansalskih začina i kuvanjem na ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Tu je i Nikozijska salata (Salade niçoise) sa sardelama, krompirima i boranijom (na slici).

Jednako ukusni su i ravioli “a la Nica“, koji ukazuju na prisustvo Italijana u prošlosti. A uz sve to, prijaće čaša otmenog vina „Syrah“.

Pogledajte recept: Riblja supa sa šafranom

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.