Naslovna Hrana kao lek Zdravstvena svojstva i prednosti božićnih začina

Zdravstvena svojstva i prednosti božićnih začina

812
0
Foto: Shuttrestock

Egzotični začini ne samo da božićnim jelima daju sjajan ukus i aromu – mnogi od njih takođe imaju svojstva koja promovišu zdravlje.

Cimet će vam pomoći u borbi protiv dijabetesa
Najčešće ga dodajemo slatkim jelima, zimskim napicima, kao i mesnim jelima. Teško je zamisliti pečene jabuke, kruške i pitu od jabuka bez cimeta – to je takođe jedan od sastojaka medenjaka. Pored toga, cimet može pomoći u lečenju dijabetesa tipa II, jer efikasno snižava i stabilizuje šećer u krvi. Pored toga, reguliše i nivo holesterola.

Đumbir – prirodni lek protiv prehlade
Ima svojstva zagrevanja, pa je prirodni lek za prehladu. Deluje dijaforetski, zahvaljujući čemu ubrzava borbu protiv infekcije. Uz to, pomaže da se oslobodite sluzi iz pluća, ublažava mišićne grčeve i bolove u zglobovima, a takođe podstiče cirkulaciju, uklanjajući toksine iz tela. Ima karakterističan, oštar ukus, koji odlično deluje kao dodatak čorbama ili pirinču – ali isto tako i kolačima i desertima. Divno naglašava ukus bundeve.

Anis – smiruje suv kašalj i podstiče varenje
Bez karakterističnih zvezda anisa teško je zamisliti Božić! Zbog karakteristične začinjene arome, anis je nezamenljiv kao dodatak medenjacima, slatkim punčevima i kompotima, kao i nekim ribljim jelima i divljači. Vredno je znati da, pored jedinstvenog ukusa i mirisa, ovaj začin podstiče varenje i reguliše apetit.

Kurkuma – ima antikancerogena svojstva
Najpoznatiji je kao sastojak popularnog azijskog začina za kari, koji daje karakterističnu žutu boju. Najčešće se koristi kao dodatak jelima od povrća i morskih plodova. Postala je poznata po uništavanju ćelija raka i sprečavanju novih. Međutim, telo je slabo apsorbuje, pa kurkumu treba koristiti zajedno sa biberom ili čilijem.

Pročitajte i:  Ovo su razlozi da započnete dan čašom tople vode

Kajenska paprika – način lečenja reume
Ovaj začin je napravljen od paprike u prahu, koja spada u jednu od najoštrijih na svetu. Pikantni ukus savršeno ide uz jela od pasulja i mesa – ali i kao dodatak toplok čokoladi. Kajenska paprika sadrži kapsaicin koji ima analgetska svojstva – pa će biti od velike koristi kod ublažavanja reumatskih bolova.

Šafran – izvor vitamina i prirodni antidepresiv
Iako je najskuplji začin na svetu, izuzetno je efikasan. Najčešće se dodaje jelima od pirinča, ribe i morskih plodova. Šafran je bogat izvor magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, cinka i selena. Takođe sadrži puno antioksidanata. Začin ima antidepresiva i antikancerogena svojstva.

Kardamom – lek za probavne tegobe
Uz haringe, meso i kisele krastavce, kardamom je cenjen zbog svoje aromatične arome i blagog limunskog okusa. Ali ne samo zbog toga. Takođe može biti od koristi kod raznih probavnih problema, gastritisa, pa čak i kod kolorektalnog karcinoma. Začin ubrzava metabolizam, a uz to – pomaže da se oslobodite lošeg zadaha.

Vanila će vam vratiti apetit
Zbog slatke arome i ukusa, najčešće se dodaje kolačima i desertima, kao i slatkim likerima i čokoladi. Iako blago utiče na organizam, ima jednu korisnu prednost – podstiče apetit i probavu. Ipak, ne preterujte sa količinom, jer u previsokim dozama može vam zadati glavobolju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.