Naslovna Hrana kao lek Zbog čega treba jesti špargle

Zbog čega treba jesti špargle

1435
0
Foto: Shutterstock

Špargle spadaju u najkvalitetnije povrće zbog uverljivo jakih prehrambenih vrednosti i hvale vredne lekovitosti koje ove zelene stabljike imaju na naš organizam. Otkrivamo zašto su poželjne na tanjiru svih koji drže do svog zdravlja.

1. Bogatstvo vitamina i minerala

Čak 93 posto sastava špargli čini voda što je čini idealnom namirnicom za zdravlje organizma. Ovo samoniklo ili pak uzgojeno povrće obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno deluju na probavu. Špargle u sebi sadrže velike količine gvožđa, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena. Obiluje aminokiselinom asparagin koja je ime i dobila po ovom povrću.

2. Detoksikacijski učinak

Razlikujemo divlje i uzgojene špargle, nutricionisti preporučuju konzumiranje upravo samoniklih špargli. Odlikuje ih gorčina za koju su zaslužni sastojci asparagin i spargaurin koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer podstiču rad jetre i žuči. Osim toga zahvaljujući diuretičkom delovanju podstiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina kojim obiluju imaju blagotvorno dejstvo na krvne žile i srce.

3. Laksativno i diuretičko delovanje

Zahvaljujući vlaknima kojima špargla obiluje njen učinak na probavu je blagotvoran jer deluju protiv zatvora. Deluju kao diuretik i pomažu pri otežanom mokrenju, a poznato je i njihovo umirujuće delovanje kod menstrualnih tegoba, zahvaljujući svojstvu neutralizacije amonijaka koji nas čini umornim. Špargle su bogate inulinom, probiotikom koji podstiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše, bakterija neutralizuje.

Pročitajte i:  Čaj od hajdučke trave - čisti krv, popravlja varenje, eliminiše bolove u zglobovima...

4. Ubrzavajuće deluju na oporavak organizma zatrovanog alkoholom

Aminokiseline i minerali iz špargli ubrzavaju oporavak tela zatrovanog alkoholom i štite ćelije jetre od otrova iz alkohola, pokazala su najnovija istraživanja.

5. Najzahvalnija su namirnica za trudnice

Folna kiselina je sintetički oblik B vitamina kojeg se obilje krije u šparglama, a koji se preporučuje trudnicama, jer ima važnu ulogu u razvoju kičme i mozga fetusa. Inače folna kiselina pomaže telu u zaštiti od karcinoma pluća, debelog creva. Šaprgle sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

6. Čiste kožu i deluju na uklanjanje viška vode iz tela

Voda u kojoj se kuvaju špargle ohlađena i proceđena koristi se kao izvrstan tonik za čišćenje lica i umirućuje deluje na upalne procese na koži. Zahvaljujući diuretičkim svojstvima, špargla pomaže kod izbacivanja viška vode iz tela što kožu čini sjajnijom i blistavijom, njeni ekstrati sve su zastupljeniji u preparativnoj kozmetici.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.