Naslovna Hrana kao lek Za ovu biljku ste svi čuli, a da li znate da leči...

Za ovu biljku ste svi čuli, a da li znate da leči depresiju?

412
0

Upotreba gospine trave datira još iz antičke Grčke. Spominjao ju je još Hipokrat u svojim spisima. Odavno poznata po svojoj lekovitosti, upotrebljava  se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka delovanja gospine trave.

Gospina trava ili kantarion (latinski naziv: Hypericum perforatum) zeljasta je korovska biljka visine od 30 do 70 cm. Obično raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Jedna je od najrasprostranjenijih lekovitih biljaka. Rasprostranjena je od Skandinavije do Severne Afrike, od Kine do Amerike, Australije i Novog Zelanda.

Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvetovima. Listići gospine trave, gledani prema svetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te tačkice na listićima su žlezde s eteričnim uljem. Gospina trava cveta tokom celog let. Bere se gornji deo biljke dok je u cvatu.

Pročitajte i:  Zdrav domaći napitak protiv akni

Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se  za lečenje rana, posekotina, udaraca, povrede mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za lečenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, dijareje, upale materice, astme, bronhitisa i katara pluća.

Nastavak teksta pročitajte OVDE

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.