Naslovna Hrana kao lek Tri viteške namirnice protiv kancera

Tri viteške namirnice protiv kancera

277
0
tri_mocne_namirnice_protiv_raka_78980275.jpg

Naučnici tvrde da bismo svesnijom i pravilnijom ishranom mogli u velikom broju slučajeva da sprečimo pojavu kancerogenih ćelija u organizmu. Idealna anti-kancer trpeza sastojise od 50 procenata povrća – ostatak su belančevine životinjskog porekla, žitarice i masti. Tri najbolja “borca” protiv raka su riba, brokoli i paradajz.

Brokoli
Glukosinolati koji se nalaze u brokoliju daju ovom povrću opor ukus, ali takode smanjuju verovatnoću pojave malignih ćelija. Ovaj sastojak je pri žvakanju i u toku varenja veoma aktivan i izuzetno je delotvoranu borbi protiv raka bešike i dojke.

Riba
Čak i deca znaju da je suviše masna hrana nezdrava. Naš organizam posebno opterećuju životinjske masti ne samo kalorijama koje su kasnije vidljive na našem telu u vidu sala, već prevashodno zdravstveno. Kod žena koje konzumiraju previše masnu hranu, rizik od oboljenja raka dojke je i do 55 procenata. A šta je “previše”, jasno su definisali nutricionisti: jedenje masne hrane više od tri puta nedeljno.
Oni koji se preorijentišu na ribu (tri puta nedeljno sasvim je dovoljno), smanjiće rizik od malignog oboljenja i do 65 procenata. Omega-3 masne kiseline u ribi ne samo da pokušavaju da spreče nastanak malignih celija, vec koče i dalji razvoj već formiranih. Kod osoba obolelih od raka, kod kojih je riba često na trpezi, postoji velika šansa da se kancerogene ćelije u njihovom organizmu dalje ne razvijaju.

Pročitajte i:  Zapečene tikvice s jajima: Ručak prste da poližeš

Pradajz
Crveni plodovi ne samo da su nisko kalorični (100 g sadrži od17 do 20 kalorija), već su i izuzetno ukusni. Paradajz je povrće koje ima najviše likopena, supstancu zbog koje je ova biljka crvene boje i služi kao veoma značajan zaštitnik srca i krvnih sudova. Likopin, medjutim, može i više – da uspori rast malignih ćelija i do 50 procenata – a u kombinaciji s vitaminom E koji se nalazi u uljima i mastima biljnog porekla, njihov rast se smanjuje čak i do 70 procenata. Što je paradajz zreliji, sadržaj likopina je veći. Njegova koncentracija povećava se zagrevanjem – skuvan ili termički obraden (na primer u vidu kečapa ili sosa) paradajz je mnogo delotvorniji u borbi protiv raka nego kad se konzumira sirov.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.