Naslovna Hrana kao lek Sve zdravstvene prednosti cveta zove (RECEPTI)

Sve zdravstvene prednosti cveta zove (RECEPTI)

917
1
Foto: Shutterstock

Osim što očarava svojim mirisom, zova ima velike prednosti za zdravlje.

Zova je samonikla listopadna biljka koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala i potoka.

Žbun ove biljke obično raste u visinu do 10 metara, a boja se kreće od bele do žućkaste.

Cveta u maju i junu, a kada procveta, nastaju zelene bobice koje se pretvaraju u tamnoljubičaste ili crne. Beru se sveži u kasno proleće kad su u punom cvartu, brzo se suše i sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Crna zova ima više procenata antioksidanasa u odnosu na malinu, kupinu ili brusnicu. Zrele bobice su prepune vitamina C i E, karotena, a najbogatije su vitaminom B1.

Njen cvet i bobice sadrže veliki broj jedinjenja koja blagotvorno deluju na ljudski organizam, te olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatiji među pigmentima su antocijanini koji jačaju imunitet i oštećene ćelije organizma.

Lekovita svojstva

Crna zova ima moć da smanjuje stvaranje sluzi, te korisna i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Odlična je u borbi sa prehladom i gripom, leči sinuse i upale, ublažava alergije, rešava probleme sa zatvorom, smanjuje holesterol i eliminiše procenat masti iz organizma. Brojna istraživanja su pokazala i da je efikasna u borbi sa rakom.

Cvetovi zove imaju antivirusni učinak protiv gripa A i B, te virusa herpesa simpleksa tipa 1, pokazalo je jedno bugarsko istraživanje iz 1990. godine.

Takođe, efikasna je i kao protivupalna vodica za ispiranje usta, te sredstvo za grgutanje kod bolno natečenoa zubnog mesa i upale grla.

Istorija upotrebe bilja

Pročitajte i:  Ovako izgleda zdrav doručak

Cvetovi zove se prže na maslacu ili ulju uvaljani u testo za palačinke. Nemci iz cvetova prave osvežavajuće penušavo piće, a postoje i likeri i vino od cveta zove.

Od njih se u Slavoniji pravi pekmez, u Engleskoj pite i sos, dok Nemci pripremaju kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela.

U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza su se pripremali sirće i liker, kao i začin od zove, dok se u Švajcarskoj zova uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Foto: Shutterstock

Čaj od cvetova zove

Punu kašičicu cvetova zove prelije se s dva decilitra vrele vode. Ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji. Popijte topao napitak,odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte.

Sa dve vruće šoljice čaja od zove možete izlečiti prehladu i grip na samom početku. Pijte nezaslađen vruć čaj tri puta dnevno po dve šoljice.

Vino od zove

Sastojci:

20 velikih cvetova zove
1.400 grama meda
litar kvalitetnog visnkog sirćeta
3 kriške limuna

Priprema:

Sve sastojke stavite u 15 litara vode i ostavite da stoje na suncu par dana.
Nakon četvrtog dana treba da ih provetrite. Tada procedite, a tečenost ne sme da dođe u dodir s metalom, puni se u sterilizovane flaše.

Flaše se slažu uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 42 dana (6 nedelja) spremno je za konzumiranje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stil

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.