Naslovna Hrana kao lek Sva lekovita svojstva kore voća i povrća

Sva lekovita svojstva kore voća i povrća

836
0
Foto: Shutterstock

Iako mnogi od nas bacaju koru voća i povrća i smatraju istu neprivlačnom, istina je ta da ona zapravo ima odličan uticaj na naše telo.

Limun: Dodajte limunovu koru, jak prirodni antioksidant u kolač, smuti ili salatu. Ne samo što je kombinacija odlična za jutarnju energiju, već  je i ovaj deo limuna odličan za vašu kožu. Limunova kora sadrži i limonen,koji sprečava pojavu raka dojke.

Slatki krompir: U kori ovog povrća se nalaze beta-karoteni, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Jedan tanjir slatkog krompira,utiče na kožu,tako što sadrži više vlakana, folata i vitamina C, nego ovsena kaša.

Kivi: Probajte ceo kivi da prervorite u kašu. Njegova kora sadrži tri puta više antioksidanata nego unitrašnjost i pomaže u borbi protiv stafilokoka i drugih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.

Pročitajte i:  Zbog čega je čokolada dobra za vaše zdravlje

Jabuka: Urzolinska kiselina koja se nalazi u kori jabuke, pomaže u rešavanju problema viška kilograma. Dokazano je da on povećava količinu braon masti, što zauzvrat ubrzava sagorevanje kalorija. Kora jabuka takođe sadrži kvercetin, koji dobro utiče na našu memoriju,baš kao i jedinjenja zvana, triterpenoidi, koja štite kožu od raka.

Krastavac: Kora krastavca se sastoji iz silicijum dioksida. 5 miligrama na dan je preporučljiva doza, količina koju ćete naći i u samoj kori krastavca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.