Naslovna Hrana kao lek Šta je najbolje jesti u sezoni alergija?

Šta je najbolje jesti u sezoni alergija?

530
0
Foto: Shutterstock

Čak i oni koji su proleće mirno preživeli i izbegli alergije od cvetanje i polena, ponekad krajem leta imaju simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju…

Kao prevenciju, lekari savetuju upotrebu ne samo antihistaminika, već i promenu ishrane.

Odabrali smo nekoliko namirnica koje bi trebalo dodati ishrani ako osećate neprijatnosti zbog alergije više nego inače u poslednje vreme.

Kurkuma

Lako se svakodnevno dodaje u gotovo bilo koji recept. Kurkuma se bolje apsorbuje u kombinaciji sa crnim biberom, pa isprobajte nove kombinacije kada pripremate jela.

Tuna

Masna riba poput tune bogata je omega-3 kiselinama, što je vrlo važna prednost u borbi protiv alergija. Omogućuju vam da smanjite stepen upale. Ako uzmete najmanje dve porcije tune nedeljno, stepen alergijske reakcije praktično će se smanjiti.

Ananas

Ananas je izvor enzima bromelaina koji može smanjiti nazalni edem i alergijske reakcije poput astme. Ako ne možete naći svež, konzervirani ananas je takođe pogodan, ali možete ga dodati u bocu sa vodom, koktele i salate.

Luk

Čak i ako ne možete da podnesete ukus luka iz detinjstva, ipak ga je važno dodati u jelo barem na kratko vreme da biste se nosili lakše sa alergijama. Sadrži kvercetin – flavanoid koji sadrži antioksidante koji deluju kao prirodni antihistamin. Blokira proizvodnju jedinjenja koja pokreću alergijske reakcije vašeg tela.

Pročitajte i:  I ove namirnice izazivaju loš zadah

Fermentisani proizvodi

Proteklih nekoliko godina pojavile su se studije koje pokazuju snažnu vezu između crevne flore i imunološkog sistema. Što više hrane probavite, veća je verovatnoća da će se upala smanjiti. Možete početi dodavati fermentisane proizvode u omiljena jela – na primer: kiseli kupus i kefir. Zahvaljujući probiotičkim svojstvima ovih proizvoda, možete značajno smanjiti svaku alergijsku reakciju i uspešno preživeti sezonu.

Perga – pčelinji hleb

Mešavina enzima, nektara, meda, polena i voska često se prodaje kao lek protiv alergije. Prema istraživačima, pčelinji hleb ima protivupalna i antimikrobna dejstva. U jednoj studiji na životinjama, perga čak totalno sprečava alergije. Važno je da se ovaj proizvod proizvodi u vašem kraju i da sadrži isti polen na koji ste alergični. Da biste ga dodali svojoj ishrani, možete ga polako dodavati jogurtu ili žitaricama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: ženski magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.