Naslovna Hrana kao lek Svi ga imamo u kući: Sok koji smanjuje rizik od tromboze, štiti...

Svi ga imamo u kući: Sok koji smanjuje rizik od tromboze, štiti srce i podmlađuje

2739
0
Foto: Shutterstock

Osim što ga volimo u skoro svakoj salati i često dodajemo kuvanim jelima, paradajz je veoma korisna namirnica i prirodni lek za mnoge tegobe. Bogat vitaminima C,B i K, kao i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) svakako spada u zdravu hranu.

Takođe i sok od paradajza može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina. Likopen, koji se nalazi u paradajzu, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma.

Lekovita svojstva soka od paradajza ogledaju se u tome što reguliše metabolizam, jača otpornost i izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Naučna istraživanja su pokazala i da sok od paradajza sprečava trombozu. Pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kod kojih je povećan rizik od nastanka tromba. Kako je ova pojava najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se konzumiranje soka od paradajza, s tim što je potrebno istovremeno smanjiti unos natrijuma.

Pročitajte i:  Ruski melem od 3 sastojka leči upalu jajnika, hemoroide, opekotine, bronhitis...

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebalo da konzumiraju sok od paradajza, kao i zbog visokog sadržaja kalijuma.

Preporuka za uzimanje soka je najmanje 2 dl sveže pripremljenog napitka svakog dana.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Lepa i srećna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.