Naslovna Hrana kao lek Sve prednosti soka od jabuke na zdravlje: Povoljno utiče na bolesti jetre,...

Sve prednosti soka od jabuke na zdravlje: Povoljno utiče na bolesti jetre, bešike, bubrega

298
0
Foto: Shutterstock

Jabuka je jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Ona je poznata po svom savršenom ukusu, kao i po visokoj hranljivoj vrednosti. Može da se konzumira u svako vreme tokom dana u njenom prvobitnom obliku ili kao sok od jabuke.

Jabuka se koristi za pripremu različite hrane i recepata, kao što su mlečni šejkovi, voćne salate i deserti. S obzirom da obezbeđuje niz zdravstvenih koristi, preporučuje se da se jabuke jedu svakodnevno.

Naravno, dosta ljudi više voli da unosi vitamine ovog ukusnog voća u obliku soka, zato ćemo vas upoznati sa koristima njegove konzumacije.

Sok od jabuke je jedini koji može da se kombinuje sa sokovima od povrća. Povrće i voće razgrađuju različiti enzimi i iz tog razloga ne treba da se mešaju. Jedini izuzetak čini jabuka, koja soku od povrća daje prijatan sladak ukus.

U soku od jabuke ima mnogo vitamina C i P, soli, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, kobalta, cinka, nikla. Primenjuju ga kod ateroskleroze, bolesti jetre, bešike, bubrega i kod niza drugih. Pektin iz soka zajedno sa mesastim delom normalizuju rad creva. Visok sadržaj šećera i organiskih kiselina pomažu u brzoj regeneraciji nakon fizičkog opterećenja.

Sok od jabuke može da se pije bez ograničenja u relativno velikim količinama – do 1 l za dan i noć. Kašičica soka od jabuke, promešana sa jednom kašičicom meda, se uzima ujutro, po podne i uveče kako bi eliminisala bakterije, koje uzrokuju žučnu infekciju. Međutim, treba da znate da korisni i okrepljujući napitak je kontraindikovan kod pogoršanja gastritisa, čira i pankreatitisa.

Pročitajte i:  VODA KAO LEK: Pijte vodu pred spavanje i posmatrajte šta će se desiti vašem organizmu!

Sok od jabuke se preporučuje i prilikom vršenja teškog umnog rada. Pored toga pomaže u izbacivanju teških metala iz organizma.

Prema proučavanju, koje je sprovedeno na 10 000 ljudi, oni koji jedu najviše jabuka, prijavili su 50% manji rizik od razvoja raka pluća. Istraživači veruju da je to zbog visokih nivoa flavonoida, kvarcetina i naringina u jabukama.

Ali svi znamo da nije mnogo ljudi koji mogu da jedu po 5-6 jabuka dnevno, kako bi se zaštitili od podmukle bolesti. Međutim, na račun toga jedna čaša sveže ceđenog soka od jabuke se pravi od barem toliko voća.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bonapeti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.