Naslovna Hrana kao lek Saveznici i protivnici imuniteta

Saveznici i protivnici imuniteta

101
0
saveznici_i_protivnici_imuniteta_102985397.jpg

Šta ugrožava imunitet?

1. Istraživanja pokazuju da redukcija proteina iz ribe, orašastih plodova i zelenog lisnatog povrća u zimskom jelovniku prilično loše utiču na imunosistem.

2. U vreme infekcija trebalo bi da izbegavate meso, jaja i mleko jer povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad belih krvnih zrnaca, odnosno ugrožava imunitet.

3. Šećeri, za kojima većina rado poseže u krizi ili iz čistog zadovoljstva, sprečavaju ulazak vitamina C u ćelije imunosistema, a dobro je poznato koliko je on važan u borbi protiv infekcija. Šećeri takođe oduzimaju telu kalcijum i vitamine B-kompleksa, a smatraju se najvećim krivcima za to što deca često obolevaju od prehlade, upale uha, grla…


Korisne namirnice protiv gripa:

1. Crni kim u velikom procentu sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Nezasićene ljudsko telo ne proizvodi samo. S uljem crnog kima linolenska i linoleinska kiselina dospevaju u organizam i omogućuju sintezu imunoregulacionih supstanci, prostaglandina, sličnih hormonima. Linolenska kiselina stabilizuje ćelijske opne, a prostaglandin sprečava upale i na taj način crni kim prekida bolesne imunosne reakcije koje su uzrok mnogih bolesti. Masaža crnim kimom jedan je od načina borbe protiv virusa i bakterija.

2. Echinacea, najpoznatija lekovita biljka na svetu i indijanski „čistač krvi”, oduvek se upotrebljavala za isceljivanje bilo koje vrste rana; ona jača snagu belih krvnih zrnaca, time i imunitet, a najnovija istraživanja kažu da za čak 58 % smanjuje mogućnost prehlade. Indijanci su žvakali njene listove, a danas se ekstrakt te biljke upotrebljava u kapima, čajevima ili kapsulama.

Pročitajte i:  Jednostavan trik: Pretvorite zdrave namirnice u ukusne specijalitete

3. Med sadrži 180 različitih zdravih sastojaka. Uprkos modernoj tehnologiji, niko nije uspeo da ih kombinuje veštačkim putem. Upravo u tome krije se tajna lekovitosti meda koji su stari Grci smatrali nektarom bogova. Najbolje je kupovati med koji dolazi iz podneblja u kojem živite. Kao prevencija, preporučljivo je da se barem tri puta dnevno popije sok od jednog limuna s toplom vodom i kašikom meda.

4. Minerale i vitamine najbolje je uzimati iz svežih namirnica, iako mnogi nastoje da minerale i vitamine nadoknade različitim sintetičkim proizvodima koji su preplavili tržište. Oni su korisni kao nadoknada ishrani, ali nikako ne mogu zameniti obrok.

5. Supe od povrća su izuzetno korisne u zimskom periodu kao štit od prehlada i gripa.

6. Mleko se ne preporučuje za prehladu, ali su zato jogurt ili kiselo mleko dobrodošli u ishrani jer pospešuju stvaranje interferona koji ima antivirusno delovanje.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.