Naslovna Hrana kao lek Raznobojna hrana u borbi protiv raka

Raznobojna hrana u borbi protiv raka

403
0
raznobojna_hrana_u_borbi_protiv_raka_cl.jpg

Crvena hrana – protiv raka pankreasa i jajnika. Studija sprovedena na 13.000 žena je pokazala da je paradajz veoma efikasan u borbi protiv raka jajnika. Žene koje jedu pola činije paradajza najmanje pet puta nedeljno, smanjuju rizik od nastanka raka jajnika za 60 procenata. Druga, kanadska studija je pokazala da paradajz takođe značajno smanjuje rizik od raka pankreasa. To lekovito svojstvo paradajzu daje likopen, koji se takođe nalazi i u paprikama i crvenom bobičastom voću.

Narandžasta hrana – protiv raka želuca i dojke. Beta karoten, koji daje karakterističnu narandžastu boju šargarepi i bundevi, ima antikancerogeno dejstvo u želucu tako što neutrališe ćelije raka. Kafeinska kiselina, organska materija koja se nalazi u šargarepi, može usporiti razvoj ćelija kancera dojke.

Žuta hrana – protiv raka želuca i jednjaka. Citrusno voće, poput limuna, bogato je vitaminom C i ima preventivno dejstvo na gotovo sve vrste raka, naročito želuca, grla, usta i debelog creva. Ovo voće je takođe bogato flavonoidima, koji usporavaju rast ćelija raka i vrše detoksikaciju organizma.

Zelena hrana – protiv raka jajnika, dojke i pluća. Postoji mnogo istraživanja koja dokazuju lekovita svojstva kelja, karfiola, brokolija, spanaća, kupa i ostalog zelenog povrća, koje deluje preventivno na rak želuca, jajnika, dojke, debelog creva i pluća. Ovo povrće je bogato glukozinolatima, materijom koja štiti od nastanka i rasta ćelija raka. Takođe su bogate vitaminom K, koji sprečava nastanak dijabetesa, a samim tim i smanjuje rizik od nastanka raka pankreasa.

Pročitajte i:  Uz pomoć naših saveta sačuvajte osušeni paradajz

Hrana neutralne boje – protiv raka želuca, jajnika i debelog creva. Pečurke, beli i crni luk, spadaju u namirnice koje smanjuju rizik od nastanka raka želuca. Alicin, sastojak koji se nalazi u belom luku ima antimikrobni i antioksidansni efekat. Ovaj lekovit sastojak se ispušta kada se luk seče, gnječi i žvaće. Da biste povećali blagotvornost belog luka, sačekajte desetak minuta nakon seckanja pa ga onda kuvajte. Polifenoli koji se nalaze  u luku sprečavaju rast ćelija raka debelog creva. Žene koje često konzumiraju povrće neutralne boje izložene su manjem riziku da obole od raka jajnika. Prečurke su bogate vitaminom D, koji takođe preventivno deluje na nastanak raka jajnika.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.