Naslovna Hrana kao lek Prednosti cimeta: Pomaže u mršavljenju, leči prehladu, smiruje kožu…

Prednosti cimeta: Pomaže u mršavljenju, leči prehladu, smiruje kožu…

1775
0
Foto: Shutterstock

Od Starog Zaveta do drevnih Egipćana, cimet se cenio kao luksuzna namirnica i statusni simbol. Zbog svojih mnogobrojnih dobrobiti, koristi se u brojnim receptima i domaćim lekovima, a postoje i brojni načini upotrebe za koje možda nisi do sad znala.

Zasigurno svi imaju cimet negde u kuhinjskim elementima, ali mnogi ljudi ne znaju koje sve dobrobiti ovaj začin skriva, osim što kolačima i toplim napicima daje nezaboravan ukus koji podseća na Božić. Pored toga što je neodoljivo pikantno – sladak, cimet se koristi i u lečenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripa, hipertenzije, a čak je pokazao i pozitivan učinak kod lečenja raka.

Cejlonski vs. kasija cimet

Iako se oba oblika smatraju zdravim, potrebno je da znate da ih razlikujete pri korišćenju cimeta kao leka. Miris i ukus cimeta većinom dolazi od organskog jedinjenja – cinamaldehida, koje je zaslužno za brojne zdravstvene dobrobiti ovog začina, ali – treba paziti na doziranje. Previše ovog jedinjena može biti štetno, ali postoji puno mogućnosti korišćenja cimeta u kojima nema prevelike količine cinamaldehida. Cejlonski se cimet smatra ‘pravim cimetom’ jer dolazi s unutrašnje strane kore drveta Cinnamomum verum, koje raste u Šri Lanki i nekim delovima Indije.

Ukus mu je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini sigurnijim za korišćenje. Kasija cimet se većinom pronalazi na policama trgovina i jeftiniji je od pravog cimeta, ali 90% njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripravi kolača, ali ne i u pripremi prirodnih lekova. Za razliku od cejlonskog, nastaje u drvetu Cinnamomum cassia, koje raste na području Kine. Zato za sledeće primene cimeta preporučujemo ‘pravi’, tj. cejlonski cimet.

Pročitajte i:  NAPRAVITE SAMI: Najjači prirodni antibiotik, vratite energiju i podignite imunitet!

Za dobro jutro
Dodaj prstohvat cimeta jutarnjem čaju ili kafi za energičan (i sladak) početak dana. Ako meljete kafu u mlinu, samelji ga skupa sa zrnima pre kuvanja.

Za prehladu i grip 
Za prirodni lek protiv zimskih bolesti dodaj pola kašičice cimeta u šoljicu čaja s medom i limunom ili u sirup od zove.

U tinkturi
Domaćoj tinkturi (koncentrisanom ekstraktu biljke) dodaj cimet kako bi pojačala apsorpciju bilja i poboljšala ukus.

U ribljem ulju
Iznenađujuće, cimet poboljšava ukus ribljeg ulja, što je pogotovo korisno ako se daje deci.

Kao pomoć probavi
Umutiti pola kašičice cimeta u vodi, čaju ili uzmite u obliku kapsule nakon težih obroka.

U oralnoj higijeni
Koristite ga u pripremi prirodne paste za zube.

U kiselkasto-ljutim jelima
Osim u desertima, možete ga dodati i kariju ili piletini.

Za gubitak kilograma
Konzumiranje cimeta pomaže da umanjite želju za slatkim uveče i ubrzava metabolizam.

Za zdravlje vagine
Za spoljašnje vaginalne infekcije dodajte cimet u čaj, tinkturu ili puder, pa primenite na bolesno područje kako bi ubrzali lečenje.

Za smirenje kože
Pomešajte cimet s medom i tako lečite ubode insekata.

U prirodnoj šminki
Ako sami pravite prirodni puder, možete koristiti cimet da biste ga tonirali.

Trudnice bi trebale paziti na unos cimeta, jer bi sam prah ili ulje moglo izazvati trudove.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.