Naslovna Članak PRAVILNA ISHRANA: Šta i kada treba da jedete da biste bili zdravi!

PRAVILNA ISHRANA: Šta i kada treba da jedete da biste bili zdravi!

2525
0
sat.jpg

Pravilnom ishranom i uz idealno vreme za obroke, možete bez rigorozne dijete, ne samo da skinete višak kilograma, već i da poboljšate zdravlje.

Nepravilna ishrana, preskakanje glavnih obroka i međuobroci sastavljeni od industrijske hrane, glavni su krivci za višak kilograma i narušeno zdravlje. Hronobiologija se bavi fenomenom kako ljudski organizam funkcioniše u različitim delovima dana, kada pojedinu vrstu hrane telo najbolje može da iskoristi, te u koje vreme se nepoželjni elementi skladište.

U jutarnjim časovima luči se hormon kortizol, koji nas razbuđuje, dok njegova koncentracija pada u večernjim satima kada počinju nesvesni fiziološki procesi regeneracije. Ćelije su uveče ‚‚umorne”, tada počinje da se luči hormon sna, pa telu najviše odgovara hrana sa ‚‚brzim” šećerima.

Tri obroka dnevno

Čak 70% dnevnih potreba treba uneti za doručak. Nije neophodno da se potpuno odreknete omiljene hrane, ali visoko kaloričan obrok mora da bude doručak. Pojedite doručak do 11 časova kako biste poštovali biološki ritam tela. Slobodno napunite tanjir pecivom, jajima, šunkom i džemom, tačnije, možete da unesete sve vrste ugljenih hidrata jer je organizmu za početak napornog dana neophodna velika količina energije. U jutarnjim satima telo najlakše topi masne naslage i ako preskočite doručak, telo će to protumačiti kao signal za uzbunu, pa će zbog gladi čuvati masti, umesto da ih topi.

Pročitajte i: 5 predloga za zdrav doručak

Ručajte oko 14 časova. Unesite najviše belančevina jer se one sporije vare i duže ćete biti siti. Znači, za ručak hronobiolozi preporučuju meso, mleko i mlečne prerađevine, i naravno – dosta povrća!

Pročitajte i:  7 odličnih razloga da češće pijete sok od šargarepe

Večerajte pre 20 časova, pre svega, belančevine (najbolje ribu) i povrće, nikako nemojte da kombinujete ugljene hidrate i belančevine. Kombinacija ove dve vrste namirnica (na primer, krompira i mesa) opterećuje želudac, pa on radi do jutra, umesto da se noću odmara. Namirnice koje pojedemo u toku noći pretvaraju se u masnoće.

Naučno objašnjenje

Pankreas luči insulin svaki put dok jedemo. Insulin gura hranu iz krvi u ćelije, a svaki višak hrane taloži kao rezervu masti. Između tri glavna obroka izbegavajte bilo kakve grickalice, gazirane sokove… U međuvremenu, ako između obroka ne unosimo hranu, organizam počinje da topi masne naslage. Ukoliko napravimo grešku i popodne presedimo ispred televizora uz grickalice i čašu gaziranog soka, insulin će se aktivirati i početi da taloži višak hrane u masne ćelije.

Pročitajte i: Napravite domaći puter od kikirikija (VIDEO

Pet saveta

1. Trebalo bi doručkovati najkasnije do 11 sati

2. Idealno vreme za ručak je od 13 do 15 časova

3. Užinajte oko 16 sati i to voće ili poslasticu, ukoliko znate da se kontrolišete

4. Nemojte večerati posle 20 časova

5. Povrće možete slobodno jesti tokom celog dana, ali voće nemojte jesti posle 18 sati

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kuhinjica.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.