Naslovna Hrana kao lek Pistaći, plodovi puni zdravlja

Pistaći, plodovi puni zdravlja

166
0
pistaci_za_hormonski_balans_i_zdravo_srce_cl.jpg

Pistaći, voljene grickalice i ne baš redak sastojak poslastica, često se izbegavaju zbog komplikovanog načina čišćenja. Taj naporni put do ukusnog ploda se ipak isplati, i to ne samo zbog fantastičnog ukusa. Ovi hrskavi plodovi sadrže dosta proteina, celuloze, gvožđa, vitamina B1 i vitamina E.

Takođe, pistaći sadrže najmanje kalorija od svih orašastih plodova, pa se u 28 grama, odnosno u 50 pistaća nalazi 160 kalorija, ali i tri puta više vitamina B6. U jednoj porciji pistaća se nalazi više celuloze nego u većini voća, i to skoro petina preporučene dnevne doze.

Pročitajte i:  8 odličnih razloga da češće jedete pistaće

Visok procenat vitamina B6 pomaže uspostavljanju ravnoteže hormona kod žena. Međutim, od pistaća nemaju samo žene koristi. Studija koja je sprovedena 2011. godine, je pokazala da pistaći mogu pomoći muškarcima u rešavanju problema erektilne disfunkcije.

Jedna porcja pistaća ima kalijuma koliko i polovina velike banane. Pistaći su takođe bogati antioksidansom gama-tokoferolom, koji smanjuje rizik od nastanka kancera i štiti od pojave srčanih oboljenja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.