Naslovna Hrana kao lek Pet namirnica za zdravu jetru

Pet namirnica za zdravu jetru

660
0
pet_namirnica_za_zdravu_jetru1_cl.jpg

Vaša jetra meri vaše zdravlje. Najveći je žlezdani organ u telu i pomaže da se telo očisti od toksina. Mnogi tretiraju jetru pogrešno sa siromašnim dijetama i životnim odlukama, i jetra odgovara tako što radi ono što najbolje ume. Ali ako redovno maltretiramo jetru i umaramo je, stanje našeg zdravlja će brzo da uništi.

Tretirajte ovaj organ pravilno. Jetra nas odžava u životu, primajući 1.5 litar krvi u minuti. Takođe stvara žuč, koja je neophodna u varenju masti.

Odgovorna je i za čišćenje krvi od štetnih materija, kao što je droga ili alkohol, pa i lekovi. Dodatno tome, čuva vitamine, gvožđe, glukozu, konvertuje čuvani šećer u koristan kada je umanjen nivo glukoze, razlaže hemoglobin, insulin i hormone, pokreće metabolizam i uništava stara crvena krvna zrnca. Njene funkcije su mnogobrojne, i veoma je važno da vaša ishrana potpomaže njen rad.

1. Luk

Ovom povrću ne treba mnogo vremena da se reši toksina iz jetre. Komponente pune sumpora u luku aktiviraju enzime jetre da izbace toksine. Luk takođe sadrži alicin i selen koji rade kao barijere protiv toksina.

2. Limun

Limun je pun vitaminom C, što omogućava telu da se reši toksina. Limun aktivno smanjuje holesterol u jetri. Počnite jutro sa čašom vode i sokom od pola ceđenog limuna. Ovo će da ubrza i ppokrene detoksikaciju jetre.

Pročitajte i:  Kako da napravite poširana jaja (VIDEO)

3. Cvetasto povrće

Ovo povrće uključuje brokoli i karfiol. Kada jedete ovo povrće, količina glukozinolata u telu raste. Ove komponente pomažu da se enzimi u jetri pokrenu i izbace toksine.

4. Kurkuma

Kurkuma je najbolji prijatelj detoksikacije.  Njegova medicinska svojstva se koriste još od pre nekih 4000 godina i to kao boja, hrana, pa i u nekim religioznim ceremonijama. Ima anti inflamatorna dejstva i koristan je na različite načine, uključujući i detoksikaciju jetre.

5. Zeleno lisnato povrće

Poslednje, ali ne i najmanje važno, i verovatno bi trebalo da bude prvo na listi, je zeleno lisnato povrće. Ovo povrće je raznovrsno i uvek ga imate u kuhinji, ali je i raznovrsno u dobrobitima koje čini vašem telu. Puni su hlorofila i enzima, vitamina i nutrijenata, što na kraju znači da ovo zeleno lišće čini dobro delo celokupnom organizmu. Pokazalo se da pomaže u regulaciji sastava masnih kiselina u jetri. Uzmite vašu dozu spanaća, rukole, kelja, cikorije… Svoje zelje redovno vrtite i uvrstite u ishranu.

Izvor: Prva

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.