Naslovna Hrana kao lek Ovaj začin ima lekovita svojstva za koja niste znali

Ovaj začin ima lekovita svojstva za koja niste znali

836
0
Foto: Shutterstock

Cimet je začin koji ne samo da lepo miriše nego i povoljno utiče na zdravlje i organizam.

On ima svojstva koja sprečavaju mnoge bolesti, poput raka. Ali to nije sve!

Cimet kupujemo kao osušenu koru ili u obliku finog praha. Znate li kakve su zdravstvene osobine cimeta? Cimet ima mnogo prednosti!

Olakšava pamćenje

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje cimeta poboljšava proces učenja. Zahvaljujući ovom začinu možete brzo zapamtiti nove informacije i kombinovati činjenice.

Smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi

Cimet pozitivno utiče na nivo holesterola u krvi što dovodi do njegovog snižavanja. Svakodnevno konzumiranje začina takođe stabilizuje nivo šećera u krvi. Osobe sa genetskim dijabetesom tipa II češće bi trebalo da posegnu za cimetom.

Smiruje upalu

Cimet ima umirujuće dejstvo na upale u telu. Vredno je uvesti cimet u ishranu u jesen i zimu radi jačanja imuniteta i suzbijanja prehlade.

Smanjuje rizik od raka

Naučnici smatraju da cimet ima toksično dejstvo na ćelije raka i ubija ih.

Cimetovo ulje ima antibakterijska svojstva

Pročitajte i:  Kako da zaustavite razvoj kandide malim promenama u ishrani

Ulje cimeta ima karakterističan miris i antibakterijsko dejstvo. Njegov dodatak obroku može da vam pomogne da izbegnete ili ublažite trovanje hranom.

Ulje cimeta odbija krpelje i komarce

Miris cimeta ometa nametljive komarce i opasne krpelje. Zapamtite, međutim, da eterično ulje čistog cimeta može da iritira kožu, stoga ga uvek razblažite u baznom ulju (npr. suncokretu)

U nekim slučajevima, cimet može biti štetan!

Nadražuje gastrointestinalni trakt

Velike količine cimeta mogu iritirati delikatnu sluznicu digestivnog trakta. Treba ga izbegavati kod osoba koje pate od upale želuca, žgaravice ili sindroma iritabilnog creva.

Velika količina cimeta oštećuje jetru

Cimet je izvor kumarina, jedinjenja koje, kada se konzumira u višku, može dovesti do oštećenja jetre. Dnevni unos u umerenim količinama je potpuno bezopasan i donosi mnoge koristi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zenskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.