Naslovna Hrana kao lek Očuvanje zdravlja i mladosti: Evo kako možete namirnicama da odložite starost

Očuvanje zdravlja i mladosti: Evo kako možete namirnicama da odložite starost

599
0
mladost.jpg

Hranjive namirnice i odgovarajuće doziranje istih mogu biti ključ za bolje opšte zdravlje, pa tako i ključne za bolje starenje. Ali, kako je proučavao tim iz Scientific Americana, nedavne studije više pažnje pridodaju tome koliko nečega pojedete, a ne i šta – navodno je dokazano da restrikcija kalorija utiče na starenje i nudi nekoliko iznenađujućih otkrića.

Istraživači s University of Wisconsin-Madisona i Nacionalnog instituta za starenje (National Institute on Aging) objavili su u časopisu Nature Communications da hronična restrikcija kalorija stvara značajne zdravstvene prednosti kod rezus majmuna, primata čije je starenje čovekoliko, što znači da su mehanizmi kalorijskih restrikcija “vrlo verojatno primenjivi i na ljudsko zdravlje.” Jedan od majmuna koji je započeo s ishranom koja ima ograničen unos kalorija sa 16 godina, sada živi svoju 43. godinu života, što je rekord unutar svoje vrste i ljudski ekvivalent 130. godini života.

Istraživanje koje je vodio gerontologist Valter Longo na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji i koje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine, sugeriše slične načine kako da zaustaviti starenje pomoću pažljivog i ograničenog unosa kalorija. Dijeta slična postu usvojena na samo 5 dana mesečno tokom 3 meseca za redom i ponavljana po potrebi, utvrđeno je “sigurna i učinkovita u smanjenju faktora rizika starenja i bolesti povezanih sa starošću.”

Pročitajte i:  Evo šta radi Kejt Midlton kada je uhvati želja za slatkišima

Iako je potrebno mnogo više istraživanja pre nego što neko koristi ove rezultate za drastične promene u ishrani, jasno je da je kontrola porcija i izbegavanje prejedanja put prema boljem starenju. Iako će naučnici i nutricionisti odvratiti pojedince od brojanja svake kalorija, biti svestan šta unosite u telo i koliko donosi ukupnu dobrobit i eventualnu dugovečnost.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Wall

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.