Naslovna Hrana kao lek Ne bacajte listove šargarepe! Evo kako da ih iskoristite

Ne bacajte listove šargarepe! Evo kako da ih iskoristite

1806
0
ne_bacajte_listove_sargarepe.jpg

Listovi šargarepe nisu otrovni i potpuno su jestivi ! Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagovati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list paškanta.

Pogledajte i 5 načina da upotrebite šargarepu

Mlado lišće šargarepe je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. U proleće treba maksimalno koristiti tu namirnicu. Po nekim lekovitim svojstvima je lišće šargarepe čak i kvalitetnije od samog korena. Sadrži više vitamina C od korena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksično delovanje na jetru i celo telo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno deluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Deluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu

Bogatstvo kalijuma daje toj namirnici pomalo gorak ukus, ali to nije razlog za izbegavanje ovog povrća. Gorčina se može ublažiti kuvanjem. Listove šargarepe možete koristiti u salatama, omletima. Možete praviti supu od listova šargarepe na način kako i inače pravite supe od lisnatog povrća. Čaj od listova šargarepe je odličan za čišćenje organizma.

Pročitajte i:  Peršun je pun vitamina, a čaj od te biljke sprečava mnoge bolesti

S obzirom na istaknuto svojstvo čišćenja i pokretanja metabolizma, najčešće se listovi šargarepe koriste u sokovima. Mlado lišće odlično paše uz jabuku ili slično voće.

Sastojci koje stavljate u blender:

– nekoliko mladih stabljika listova šargarepe

– 2 komada voća (jabuka, kruška…)

– 2 čaše vode

Ponekad se među tim sastojcima nađe i mlado lišće cvekle, kefir.. Sve su to sastojci koji će na najbolji mogući način ujutro nahraniti vaše telo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.