Naslovna Hrana kao lek Najbolji prirodni lekovi

Najbolji prirodni lekovi

42
0
najbolji_prirodni_lekovi.jpg

Prirodni lekovi, na koje su nas naučile naše bake obično su zdraviji od onih koje nam nudi farmaceutska industrija. Uz to što su zdravi i lako dostupni, valja ih konzumirati čak i onda kada niste bolesni jer vam ne mogu naškoditi.

Manje opekotine leči aloe vera

Gel od aloe vere sadrži aktivne sastojke koji pomažu zarastanju opekotina. Ali, treba imati na umu da ova biljka nije za oralnu upotrebu i premda neki odlučno tvrde da ima laksativna svojstva, nemojte je piti.

Pogledajte i Lekovita svojstva aloje

Tačno je da se aloja u debelom crevu pretvara u sapun pa zbog toga nakon kontinuirane upotrebe može štetiti. Uprkos tome bolnu opekotinu možete ublažiti tako da pronađete celu biljku čiji ćete sok, odnosno gel povremeno cediti. Potrebno je odlomiti krajeve biljke i iscediti gel koji nalikuje balzamu za kosu. Gelom namažite opekotinu, vrlo brzo ćete se osećati znatno bolje.

Najveći dar majke prirode – med

Med ima baktericidna svojstva, a istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da konzumacija meda može smanjiti površinske čireve na koži za čak 34 posto. Sastojak je mnogih prirodnih smesa i eliksira za prevenciju i lečenje gotovo svih bolesti kao i za lepotu. Bebe mlađe od jedne godine ne bi trebalo da konzumiraju med kao ni oni alergični na njega premda su reakcije blage. 

Pogledajte i Kako da prepoznate pravi med

Protiv bolova u želucu kašika meda promeša se sa sirćetom pa se doda u čašu vode, a pije se i kako bi se ublažio kašalj. Takođe, može poslužiti i kao oblog za prekrivanje opekotina. Odlična je i medena voda. Super se kombinuje s limunom, đumbirom, kurkumom i belim lukom.

Pročitajte i:  Lekoviti recepti sa bundevom - pomaže kod upale bešike i bubrega, kod proširenih vena, u borbi protiv holesterola..

Više nego koristan – đumbir

Ova biljka koja se u kuhinjama konzumira kao začin lek je protiv vrtoglavice i mučnina izazvanih hemoterapijom i nekim sličnim tretmanima, a odličan je i kod morske bolesti i za detoksikaciju i jačanje imuniteta. U manjim dozama đumbir je bezopasan, ali ponekad može izazvati alergijske reakcije poput osipa, teškog disanja ili zatvaranja grla kao i naticanja usana, ako vam se to desi posetite lekara. Ali, kada znamo da đumbir ima mnogo koristi ne treba ga zanemariti. Najbolji način da ga konzumirate je da ga mlevenog progutate, uz to možete ga izrendati u čaj ili sok, a može se pronaći i u kapsulama u tečnom ekstraktu.

Pogledajte i Evo kada bi trebalo da izbegavate đumbir

Začin koji miriše na pitu od jabuka – cimet

Ovaj začin koji miriše na bakinu pitu od jabuka sprečava loš zadah i hrkanje, a koristan je i kod navale bakterija i vrtoglavica. Brojna istraživanja ovu bakinu teoriju zaista su i potvrdila jer cimet ima antiseptička svojstva i ubica je bakterija. 

Pogledajte i 16 razloga zbog kojih je cimet dobar za vaše zdravlje

Od njega je najbolje napraviti čaj. Pola male kašičice cimeta stavi se u šoljicu vrele vode. Loš zadah možete da sprečite tako što se cimet pomeša sa hladnom vodom i koristi kao vodica za usta. Nekada su ljudi cimet koristili umesto paste za zube, a može se koristiti i za dezinfekciju ruku u obliku eteričnog ulja. Svejedno, s njim takođe valja biti oprezan jer sadrži kumarin koji može biti štetan po jetru u bubrege ako se unosi previše.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor:  Dnevno.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.