Naslovna Hrana kao lek Moćni kiseli kupus – štiti od raka, pomaže varenju, jača imunitet

Moćni kiseli kupus – štiti od raka, pomaže varenju, jača imunitet

65
0
mocni_kiseli_kupus_stiti_od_raka_jaca_imunitet_pomaze_varenje_cl.jpg

Kiseli kupus je osnova omiljenih jela, poput sarme i podvarka i koristi se kao dodatak glavnom jelu. Zbog svog lekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mesto na našoj trpezi.

Ovo su samo neka lekovita svojstva omiljene zimnice.

Prirodni probiotik

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crevna flora.

Pogledajte i Kako da obnovite crevnu floru nakon upotrebe antibiotika

Odličan izvor vitamina C

O tome koliko je ovo povrće zdravo svedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Pogledajte i Zbog čega je vitamin C važan za vaše zdravlje

Deluje Jpreventivno na pojavu raka

Verovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo. Takođe, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Pročitajte i:  Ove mešavine začina štite od srčanih oboljenja, raka, upala, Alchajmerove bolesti...

Pogledajte i Hrana kao prevencija razvoja raka

Jača kosti

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži  i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Pogledajte i Pravila ishrane za čvrste kosti

Za zdravo srce

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Pogledajte i Kako ukiseliti kupus

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.