Naslovna Hrana kao lek Lekoviti ruzmarin – štiti od raka, jača varenje, smanjuje napetost

Lekoviti ruzmarin – štiti od raka, jača varenje, smanjuje napetost

96
0
lekoviti_ruzmarin_stiti_od_raka_regulise_probavu_smiruje_napetost.jpg

Njegove sitne iglice pravo su mediteransko blago, a cveta dva puta godišnje lepim plavim cvetovima. Spada u grmolike biljke, a njegov latinski naziv ros marinus u prevodu znači morska rosa. Poput mnogih starih i znanih začina, blagodati ruzmarina još su davno otkrili Grci i Rimljani. Verovatno ste barem jednom bili na venčanju gde su gosti nosili ruzmarin na reveru. Taj je bičaj preuzet iz stare Engleske budući da je ruzmarin bio simbol vernosti.

Lekovitost ruzmarina

Kada god možete, u kuvanju koristite sveži ruzmarin. Nije ga teško posaditi i uzgajati pa ga uvek možete imati pri ruci. Više je studija pokazalo da je važan u prevenciji karcinoma, a njegovo ulje štiti kožu od melanoma. Ruzmarin zovu i prirodnom zamenom za aspirin jer smiruje nervni sistem i jača varenje. Kalorije vas zaista ne moraju brinuti, a bogat je vitaminima i mineralima. U otprilike 100 grama ruzmarina nalazi se 14,4 g dijetalnih vlakana. Obiluje manganom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom, a od vitamina C, A i folnom i pantenonskom kiselinom. 

Listići ruzmarina i eterična ulja mogu se koristiti kod disajnih tegoba, odnosno kapi ulja s vodom za inhalaciju. Koristi se i kod lakših jetrenih dijagnoza i problema u lučenju žuči. Naučnici su takođe otkrili kako mirisanje ulja iz biljaka i trava može pomoći da poboljšamo pamćenje, a testovi na Univerzitetu Northumbria u Njukaslu pokazali su da je ruzmarin odličan primer.

Pročitajte i:  Sve što niste znali o KINESKOJ KUHINJI na jednom mestu

Pogledajte i Bosiljak – kralj lekovitog začinskog bilja

Ruzmarin u kuhinji

Osim što ga možete koristiti u raznim marinadama, posebno u doba roštiljanja, ruzmarin svojim pikantnim i oporim okusom odlično ide i uz variva, ali i uz najobičnija jela poput pečenog krompira. Ako ne roštiljate, ne znači da ruzmarin ne možete koristiti za pečeno meso ili ribu. Osim toga ruzmarin će ukusom oplemeniti i razne domaće namaze. Tako ćete dobiti zdrav obrok za doručak i večeru, baš poput domaćeg namaza od pasulja.

Pogledajte i Domaća pašteta od pasulja

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: tportal.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.