Naslovna Hrana kao lek Da li ste znali? Zbog ovih 5 razloga je bitno da jedete...

Da li ste znali? Zbog ovih 5 razloga je bitno da jedete kupus, posebno zimi

24844
0
Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva kupusa su ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cele godine, a posebno tokom zime. Saznajte kako kupus čuva vaš organizam.

1. Jača imunitet
Kupus sadrži vitamni C kao i značajne količine beta-karotena,  kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Najviše lekovitih svojstva ima kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete sa produženom termičkom obradom.

2. Podstiče probavu i mršavljenje
Čak 92,5 % kupusa čini voda, pa ne čudi što se to povrće smatra dijetetskom namirnicom, sa tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda i preporučuje se osobama na dijeti. Uz to usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok procenat celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti disajne puteve
Sok od kupusa delotvoran je lek kod plućnih bolesti, a njegovim ispiranjem smanjujete bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca
Kupus sadrži sulforafan. Reč je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog toka želudačnog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu. Po dcl soka od kupusa treba popiti 3x dnevno, pre svakog glavnog obroka.

Pročitajte i:  Evo zbog čega ne treba da pijte kafu na prazan stomak

5. Smanjuje upale u telu
Ovo povrće ima snažna antiupalna dejstva, a obloge od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otoke, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i teskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako deluje preventivno protiv raka.

Savet plus:
Kad kupujete beli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih i tesno priljubljenih listova bez mrlja. U frižideru ga možete držati i nedelju dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa 

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: punkufer.hr 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.