Naslovna Hrana kao lek Koliko je svinjska džigerica korisna u ishrani

Koliko je svinjska džigerica korisna u ishrani

5118
0
Foto: Shutterstock

Svinjska džigerica je je veoma korisna namirnica. U njoj ima mnogo korisnih supstanci – masnoće, vitamini, minerali, enzimi, belančevine, aminokiseline. Svinjska džigerica je izuzetno bogata gvožđem, vitaminima D, E i K, kao i vitaminima iz grupe B. U sastav džigerice ulaze i cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, kobalt, jod, mangan i dr.

Zbog visoke količine gvožđa u džigerici, ona se preporučuje kod anemije. Kako mnogo ljudi pati od nedostatka gvožđa, treba napomenuti da je džigerica jedan od izvora gvožđa. Svinjska džigerica, zajedno sa srcem, bubrezima i jezikom ima najveću hranjljivu vrednost od svih ostalih delova svinje.

U 100 g sirove svinjske džigerice ima 135 kalorija, 3,7 g masnoća, 21 g belančevina, ali i 300 mg holesterola. Osobe koje pate od visokog pritiska treba da izbegavaju džigericu.

Pročitajte i:  Čudesni napitak za mršavljenje: Ukusnim pićem do ravnog stomaka

Smatra se da je svinjska džigerica veoma korisna za pušače, a u njenom sastavu ima supstanci, koje pomažu kod oboljenja kao što su dijabetes i arteroskleroza. Ipak, ne treba preterivati sa konzumiranjem svinjske džigerice. Ona se nikako ne sme upotrebljavati kod oboljenja kao što su giht, jer u sebi sadrži velike količine purina.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.