Naslovna Hrana kao lek Prirodni načini da se rešite KANDIDE: Namirnice i vitamini koji pomažu kod...

Prirodni načini da se rešite KANDIDE: Namirnice i vitamini koji pomažu kod prevencije

1502
0
Foto: Shutterstock

Kandida je vrsta gljivice koju svi ljudi imaju na koži, sluzokoži i u unutrašnjosti našeg tela – posebno u crevima. Treba da znate da kandida u crevima nije bolest. Međutim, kada se gljivice iz nekog razloga previše razmnože, tada to postaje problem i bolest. Suzbijanje širenja kandide najlakše se postiže ispravnom ishranom i suplementima.

Evo šta treba da jedete i pijete:

Pre svega izbegavajte unošenje šećera u bilo kom obliku, čak i med. Tokom prvih nedelja treba smanjiti i unos voća. Takođe izbegavajte hranu zasnovanu na gljivama i konzerviranu hranu, kao i sve namirnice koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Ovih 6 namirnica i vitamina su prave “ubice” kandide:

Jogurt, zahvaljujući kulturi acidophilus. Ova bakterija treba da se ponovo naseli na sluzokoži organa za varenje kako bi suzbila gljivice – to je ono što zovemo “dobrim bakterijama”. Acidophilus možete kupiti i kao suplement, a tada ga koristite prema uputstvu.

Beli luk ima jako antigljivično dejstvo i treba redovno da ga koristite u hrani ili kapsulama.

Sok aloje vera takođe uništava gljivice. Uzimajte ga razblaženog sa vodom, po nekoliko kašičica dnevno.

Pročitajte i:  Kako da efikasno očistite organizam od toksina

Maslinovo ulje suzbija širenje kandide, zahvaljujući oleičnoj kiselini. Korisno je uzimati barem jednu kašiku dnevno, najbolje sa hranom.

Vitamin B u svim kompleksima je veoma koristan u borbi protiv gljivica.

Vitamin C treba uzimati u dozi od pola do jednog grama dnevno, jer podstiče odbrambene funkcije organizma. Za veće doze, konsultujte se sa svojim lekarom.

Treba da znate i šta doprinosi širenju kandide. To je, pre svega, korišćenje antibiotika, jer oni ubijaju ne samo štetne već i one “prijateljske” bakterije koje kontrolišu kandidu u crevima. Takođe, rizično može da bude i korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju. Zatim, visok nivo šećera u telu i krvotoku, ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduju aktivnosti kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom. Faktori rizika su i svi oni koji slabe odbrambene (imune) funkcije, među koje spadaju i česte infekcije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: lepa i srećna

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.