Naslovna Hrana kao lek 5 dobrih razloga da češće jedete jaja: Pomažu u snižavanju krvnog pritiska,...

5 dobrih razloga da češće jedete jaja: Pomažu u snižavanju krvnog pritiska, smanjuju želju za grickanjem, dobra su za trudnice

671
0
Foto: shutterstock

Jaja su odličan izvor hranljivih sastojaka, utiču pozitivno na vaš ten, kosu i zdravlje uopšte. Evo nekoliko razloga zbog kojih se jaja savršeno uklapaju u vaš režim ishrane.

Jaja za zdravije bebe. Trudnicama se naročito preporučuje konzumiranje jaja. Ona sadrže kolin, vitamin B koji je veoma značajan za pravilan razvoj beba dok su u stomaku. Kolin smanjuje rizik od mentalnih poremećaja, Daunovog sindroma i značajan je za razvoj mozga.

Jaja smanjuju povećanju želju za grickanjem. Doručak bogat proteinima može smanjiti kasniju potrebu za užinom i grickalicama. Takođe, jaja će vas duže držati sitim, pa ćete izbeći povećan apetit i verovatno nećete posegnuti za grickalicama pre ručka.

Jaja poboljšavaju reflekse. Najnovije istraživanje je pokazallo da se u jajima nalazi amino kiselina koja pozitivno utiče na reflekse. Ova amino kiselina, tirozin, može vam pomoći da reagujete brže, i to je naročito značajno u nepredviđenim situacijama.

Pročitajte i:  Muči vas nadimanje stomaka nakon obroka? Evo koje namirnice treba da jedete

Jaja smanjuju rizik od raka. Antioksidanti koji se nalaze u jajima mogu smanjiti rizik od raka i srčanog udara. Iako će se kuvanjem količina antioksidanata prepoloviti, ostaće isto antioksidanata koliko se nalazi u jabukama, na primer.

Jaja pomažu snižavanje krvnog pritiska. Protein koji se nalazi u jajima može imati slično dejstvo kao i određeni lekovi protiv visokog krvnog pritiska, pokazala je studija sprovedena 2009. godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.