Naslovna Hrana kao lek Hrana koja vam može spasiti život

Hrana koja vam može spasiti život

110
0
ova_hrana_vam_moze_spasiti_zivot_cl.jpg

Sve više ljudi svakodnevno bira zdrave namirnice i odriče se nezdrave, masne hrane koja ne sadrži dovoljno hranjivih materija.  Poznato je da mnoge namirnice mogu naše telo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim lekovitim svojstvima i redovnom upotrebom mogu i spasti život. A, znamo i koliko je važno paziti na svoju ishranu, posebno ako bolujete od neke bolesti.

Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata, a ovo su neke od njih.

Pročitajte i Napitak dr Oza – protiv raka, visokog pritiska, upala, gojaznosti

Noni

Noni poseduje antikancerogena i antiupalna svojstva, efikasno smanjuje bol, regeneriše ćelije i jača imunitet. Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki delotvornih sastojaka. Plod ove biljke ima 800 puta više prokseronina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje kseronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Potvrđeno je da Noni pomaže kod prehlade, gripa, probave, kožnih problema, bolova, migrene, infekcija itd.

Šipak

Kalorijski je siromašan, a sadrži vlakna, ugljene hidrate i vitamin B. Razna istraživanja pokazala su da je šipak bogat antioksidansima, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sistem, utiče na usporavanje artritisa, ali dobro deluje i na prostatu, krvni pritisak, Alchajmerovu bolest, plodnost i starenje uopšte. Sok od šipka pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola. Kada kupujete šipak, kupujte onaj teži – obično su ukusniji.

Pročitajte i Čudotvorni preparat po receptu Amiša leči mnoge bolesti

Kakao

Da biste uživali u svoj njegovoj lekovitosti, konzumirajte kakao koji nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni, jer u tom slučaju su očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanasa u svetu. Na “orac” lestvici (antioksidacijski potencijal namirnica meri se “orac” jedinicama), kakao ima 95.500 bodova. To je 14 puta više antioksidanasa nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju. Kakao sadrži velike količine magnezijuma – minerala koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom ishranom. Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, sigurno će vam se svideti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine gvožđa.

Pročitajte i:  Jeftino i zdravo: Ove pristupačne namirnice su superhrana

Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Molekularna struktura kokosovog mleka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mleka je poput mini-transfuzije krvi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gde se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa poseduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Stanovnici tihookeanskih ostrva smatraju ovo ulje darom prirode i lekom za sve bolesti.

Pročitajte i Ukusan napitak za dugovečnost

Beli, zeleni i crni čaj

Beli, zeleni i crni čaj sadrže raznovrsne polifenole, koji se uspešno bore protiv slobodnih radikala, odgovornih za oksidaciju ćelija, odnosno ubrzano starenje i nastanak nekih zloćudnih i degenerativnih bolest.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: vecernji.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.