Naslovna Hrana kao lek Džem od maslačka – ukusni eliksir zdravlja

Džem od maslačka – ukusni eliksir zdravlja

123
1
dzem_od_maslacka_ukusan_eliksir_zdravlja.jpg

Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. 

Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

Pogledajte i Čaj od korena maslačka – štiti jetru i bubrege, eliminiše nadutost i zatvor

Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu. Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Pročitajte i:  10 jednostavnih ideja za ukusan doručak

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: novosti

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.