Naslovna Hrana kao lek Čokolada – lekoviti užitak

Čokolada – lekoviti užitak

97
0
cokolada_lekoviti_uzitak_cl.jpg

Dok uživate u omiljenom čokoladnom ukusu, bilo da je to topli napitak ili kockice čokolade, činite dobro svom organizmu. I pored toga što će se dame verovatno posle svakog zalogaja kajati zbog unetih kalorija, čokoladom unosimo i brojne korisne sastojke.

Naučno istraživanje je pokazalo da čokolada može pomoći starijim ljudima u održavanju mentalnog zdravlja i očuvanju pamćenja. Učesnici studije sprovedene u Americi su svakodnevno pili dve šolje kakaa tokom 30 dana, a rezultati su pokazali da im se cirkulacija krvi ka mozgu  poboljšala za 8,3 posto. Takođe, zabeleženi su i bolji rezultati u testovima pamćenja.

Dnevno konzumiranje čokolade može smanjiti rizik nastanka moždanog ili srčanog udara. 

Ako ste čokoladu uvek zamišljali kao namirnicu koja goji, možda ipak niste bili u pravu. Neka istraživanja su pokazala da osobe koje redvno jedu čokoladu imaju  uproseku niži nivo indeksa telesne mase.

Pročitajte i:  Moćni kakao napitak - snižava holesterol, reguliše pritisak, popravlja raspoloženje...

Čokolada je takođe bogata vlaknima, pa predstavlja prirodan način suzbijanja apetita. Ukoliko se predate porivu za čokoladom, moguće je da ćete pojeasti manje kalorija, nego ako pokušate da je izbegnete i utolite glad nekim drugim namirnicama.

Ipak, treba voditi računa i uživati u čokoladi na pravi način.

-Što je čokolada tamnija, to je zdravija. Prava čokolada je veoma gorka, pa joj se u prozvodnji dodaju drugi sastojci. Ali najzdraviji sastojci u čokoladnom proizvodu dolaze upravo od čokolade – vlakna, magnezijum i antioksidansi.

-Napravite sami čokoladni napitak. Kakau dodajte prirodne zaslađivače, i izbegavajte kupovne čokoladne napitke.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.