Naslovna Hrana kao lek Čokolada kao preventiva gojaznosti i dijabetesa

Čokolada kao preventiva gojaznosti i dijabetesa

106
0
cokolada_kao_preventiva_gojaznosti_i_dijabetesa_cl.jpg

Čokolada je dugo bila glavni krivac za prekomerno gojenje, ali je nedavno sprovedeno naučno istraživanje ovu ukusnu poslasticu oslobodilo optužbi.

Naučnici su došli do otkrića da antioksidant koji se nalazi u kakau može delovati preventivo na pojavu gojaznosti i održavati optimalan nivo šećera u krvi. Istraživanje je takođe potvrdilo da čokolada sa visokim sadržajem kakaa može poboljšati mentalne procese, smanjiti apetit i sniziti krvni pritisak.

Autori studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry smatraju da čokolada ima te blagotvorne efekte jer je njen glavni sastojak, kakao, bogat flavanolima. Ovaj antioksidant je inače veoma efikasan u regulisanju telesne težine i deluje preventivno na dijabetes tipa 2. Međutim, nisu svi flavanoli podjednako korisni, a u kakau se nalazi više vrsta. 

Pročitajte i:  Kako da napravite vino od kupina

Neposredno pre objavljivanja ovih rezultata, naučnici sa Univerziteta u Luizijani su objavili svoje otkriće koje pokazuje da tamna čokolada može sniziti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.