Naslovna Hrana kao lek Citrusi u borbi protiv stresa

Citrusi u borbi protiv stresa

94
0
citrusi_u_borbi_protiv_stresa_aps.jpg

Kortizol je hormon koji proizvodi nadbubrežna žlezda i pomaže organizmu da se pripremi za stresne sitacije. Kada se suočimo sa potencijalno opasnom situacijom, pojačano lučenje kortizola dovodi do oslobađanja glukoze u krvotok i povišenja krvnog pritiska. Takođe, kortizol stimuliše i nervni sistem za brže razmišljanje i bolju reakciju.

Čitav taj odbrambeni proces je bio veoma koristan u vreme kada je ljudima fizička spremnost i brzina razmišljanja pomagala da opstanu u surovim uslovima. Međutim, neposredna fizička opasnost je danas veoma retka, a izvori stresa su se povećali i postali sve češći.

Pročitajte i:  ŽIVITE KAO TIBETANCI: Ovo je ČAJ ZA DUGOVEČNOST

Fizičke posledice lučenja kortizola u velikim količinama mogu biti veoma neprijatne, pa su prirodni načini smanjenja lučenja ovog odbrambenog hormona opravdani.

Istraživanja su pokazala da namirnice bogate vitaminom C, kao što su citrusi , podstiču smanjenje proizvodnje kortizola.

Idealna užina, koja će vašem organizmu pomoć ida se izbori sa stresom, je voćna salata od citrusa, ili prirodni sok od južnog voća. 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.