Naslovna Hrana kao lek 7 namirnica koje štite od raka debelog creva

7 namirnica koje štite od raka debelog creva

151
0
7_namirnica_u_borbi_protiv_raka_debelog_creva.jpg

Moderan način života i loša ishrana povećavaju rizik od raka debelog creva.

Studija na 77.000 ljudi potvrdila je da vegetarijanci imaju 20 posto manji rizik od ove vrste karcinoma, dok je rizik kod vegetarijanaca koji konzumiraju i ribu manji za 43 posto. Pravilnom ishranom koja uključuje losos, pasulj i maslinovo ulje, a ne podrazumeva mesne prerađevine i šećer može se smanjiti rizik od ove vrste karcinoma. 

Pogledajte i Moćne namirnice koje štite od raka

Riba

Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna i losos smanjuju upalne procese u crevima koji se povezuju s razvojem tumora. Lekari savetuju da se riba konzumira dva do tri puta nedeljno. 

 

Ovsene pahuljice

Ovas je bogat vlaknima koje pomažu da hrana prođe kroz probavni trakt, a da se ne zadržava. Što se toksini koje zajedno s hranom unosite u organizam duže zadržavaju u probavnom traktu, to je veći rizik da će oštetiti DNK i izazivati razvoj raka, tvrde onkolozi. 

Maslinovo ulje

Njegove su dobrobiti već nadaleko poznate, a blagotvorno deluje i na sistem za varenje. Maslinovo ulje baš kao ribe obiluje omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Uvrstite ulje u svakodnevnu ishranu.

Pročitajte i:  Ojačajte svoje nokte uz pomoć sledećih namirnica

Pogledajte i Tri viteške namirnice protiv kancera

Pasulj

Ova vrsta namirnice bogata je folatima, B vitaminima koji popravljaju abnormalan DNK u probavnom traktu. Osim toga obiluje vlaknima koja sprečavaju zadržavanje hrane u probavnom sistemu. 

Kurkuma

Ona stimuliše proizvodnju žuči što poboljšava probavu i smanjuje hasove i osećaj nadutosti. Kurkuma sprečava razvoj novih tumornih ćelija i uništava već postojeće. Njeni aktivni sastojci čuvaju telo od tumora izazvanih radijacijom i štite od karcinom debelog creva. 

Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Kuvani paradajz

Likopen, materija koja paradajzu daje crvenu boju, sprečava ćelije raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po telu. Biološki je najaktivniji u kuvanom paradajzu. 

Voće i povrće

I voće i povrće bogato je vlaknima i hranjivim sastojcima koji smanjuju upalne procese, a samim tim i rizik od raka debelog creva. Preporučuje se da se u dnevni meni uvrsti šest do osam porcija voća i povrća. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.